FBiH
0

Proizvođači mlijeka traže zaštitnu cijenu otkupa mlijeka

FENA
Proizvođači mlijeka u FBiH zatražili su danas da se mljekare do petka izjasne o njihovom prijedlogu za formiranje jedinstvene cijene otkupa mlijeka u FBiH koja bi iznosila 0,60 KM po litru i premija od 0,20 KM, a u protivom za početak augusta najavljuju masovne proteste.

Nakon današnjeg sastanka proizvođača mlijeka s predstavnicima prerađivača i resornim federalnim ministarstvom Muhamed Halilović, farmer iz USK-a kazao je novinarima da je otkupna cijena mlijeka koju im trenutno plaćaju mljekare niska odnosno najniža u regionu, te ističe da farmeri iz FBiH traže zaštitnu jedinstvenu cijenu za područje Federacije.

"Ponudili smo da najniža otkupna cijena mlijeka za FBiH bude 0,60 KM i premija 0,20 KM. Ako ne dobijemo tu cijenu dosta farmi će biti uništeno i zatvoreno. Trenutno otkupne cijene mlijeka različite su u FBiH i iznose oko 0,40 KM po litri", kazao je on.

Halilović kaže da je dosad isplaćena premija za četvrti kvartal 2008. godine, ali ne i cijene za otkup mlijeka za taj period.

On ističe da je slična situacija i u RS-u, te navodi da će se i farmeri s tog područja pridružiti farmerima u FBiH, te će zatražiti formiranje jedinstvene cijene otkupa mlijeka na državnom nivou.

Predstavnik prerađivača mlijeka iz FBiH Adin Fakić iz sarajevske mljekare "Milkos" kazao je da prerađivači mlijeka nisu na vrijeme obaviješteni o zahtjevima proizvođača mlijeka, ali da će se ipak u petak na sastanku potruditi da saopće svoje stavove.

"Situacija je teška i za nas i za proizvođače mlijeka. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo farmerima da prevaziđu ovu krizu, ali prije svega očekujemo pomoć od nadležnih organa u FBiH odnosno BiH," kazao je on.

Fakić ističe da "Mikos" otkupljuje isključivo domaće mlijeko i plaća ga po prosječnoj cijeni od oko 0,60 KM po litru.

Predstavnik federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vjekoslav Selak mišljenja je da to pitanje treba sistemski riješiti, te oblast poljoprivrede prihvatiti kao "našu stratešku sudbinu i budućnost".

"Naš suštinski resurs su farmeri i rješenje moramo naći. Hitno, na stručan način, pristupamo izradi kalkulacije proizvodnje mlijeka i na bazi toga vidjeti šta će se dalje moći uraditi," kazao je Selak.

Proizvođači mlijeka danas su ukazali da se odugovlači sa rješavanjem ovog pitanja i upozorili da se tačno godinu dana razgovara o zaštitnoj cijeni mlijeka.

"Razumijemo recesiju, ali svuda u svijetu je sasvim normalno da država pomogne u ovakvoj situaciji. Iz budžeta treba izdvojiti ozbiljnija sredstva ako želimo razgovarati o proizvodnji mlijeka", rečeno je danas.

Prema statističkim podacima oko 31.000 obitelji u FBiH živi od proizvodnje mlijeka, a ta oblast doprinosi punjenju budžeta.