Rusija
0

Proizvođači automobila traže pomoć vlade

FENA
Ruski najveći proizvođači vozila "Avtovaz" i "Kamaz", koji su poslije prinudne pauze obnovili montažu automobila ovog mjeseca, zatražili su od vlade da podstakne ukupnu potražnju zbog pada prodaje i proizvodnje.

"Avtovaz", najveći ruski proizvođač putničkih automobila i "Kamaz", najveći proizvođač kamiona, zamrzli su privremeno proizvodnju u januaru i ponovo otvorili pogone u februaru, ali s kraćom radnom sedmicom i manjim brojem sati rada.

Prodaja "Kamaza" u januaru pala je za polovinu u odnosu na isti mjesec prošle godine. Vlada u Moskvi je na krizu odgovorila podrškom programima proizvodjača vozila sa šest milijardi dolara kredita i državnih garancija, ali izvršni direktor "Kamaza" Sergej Kogogin smatra da je potrebna pomoć za stimulisanje potražnje, prenose agencije.

  • Potrebna nam je vladina pomoć za podsticanje potražnje. To nije za nas, to je za kupce naše robe. Mi smo tražili vladine garancije za kredite pošto su banke izmjenile njihove uslove kreditiranja. Nama je potrebna podrška zbog toga što situacija postaje sve teža, kazao je Kogogin.

Ruske autokompanije su, u očekivanju novih vladinih poteza i zahvaljujući povećanju carina na uvoz kola iz inostranstvu, pojačale izvoznu strategiju i plasman vozila i autodijelova van granica zemlje.

"Kamaz" planira da poveća izvoz na 40 posto od ukupne proizvodnje kamiona, zahvaljujući prednosti nastaloj zbog slabljenja rublje. Generalni model i trend razvoja autoindustrije ipak nije promjenjen, smatraju analitičari.

Oni naglašavaju da kriza pruža mogućnost da "ruski igrači" zbog slabljenja rublje budu konkurentniji na pojedinim tržištima, kao što je Latinska Amerika, javile su u srijedu agencije.