biznis
0

Program zapošljavanja 300 povratnika

FENA
Federalni zavod za zapošljavanje 11. maja objavit će u gotovo svim medijima konkurs za učešće u Programu zapošljavanja povratnika s evidencije nezaposlenih u FBiH i on će biti otvoren mjesec dana od dana objavljivanja.

Ovim programom planirano je zapošljavanje 300 nezaposlenih povratnika i on se ne odnosi na osobe koje su prethodno bile sufinansirane putem projekata ili mjera Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Za program zapošljavanja povratnika u BiH predviđeno je 1.235.250 KM, a kako je istaknuo danas u Sarajevu na konferenciji za novinare Miralem Šarić, direktor Zavoda, prednost pri odobravanju tih iznosa imat će poslodavci koji u svom zahtjevu ponude produženje radnog odnosa povratniku nakon isteka roka od 24 mjeseca.

Kako je kazao prednost će imati i fizičke osobe koje preuzmu obavezu da se ukoliko im bude odobreno učešće u spomenutom programu neće javljati na evidenciju nezaposlenih ni poslije roka od 36 mjeseci utvrđenog Programom.

Sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje jedne osobe, odnosno povratnika iznosi 3.000 KM, a sufinansiranje samozapošljavanja povratnika od 4.000 do 6.000 KM.