MUNJA Inkubator
42

Proglašeni pobjednici finala Business Challenga, 6. državnog takmičenja mladih u poduzetništvu

Klix.ba
Za vikend 21. i 22. aprila, MUNJA Inkubator sa partnerima organizirao je finale najvećeg državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom "Business Challenge".

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji Junior Achievement u preko 100 zemalja. Na ovom takmičenju 200 srednjoškolaca iz 88 srednjih škola i 55 općina i gradova pokazalo je kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka koje su pripremili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva.

Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova kroz timski rad i uz pomoć mentora osmislili su najbolja poslovna rješenja i zatim ga prezentirali stručnom žiriju i ostalim učesnicima. Ovogodišnje finale je imalo fokus na temu "pametni gradovi“ (smart city) i na inovativne biznis ideje za gradove budućnosti.

"Kroz Business Challenge učenici razvijaju poduzetnički duh i svijest o važnosti proaktivnosti u društvu i na tržištu rada, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63 posto mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje", rekao je Jan Zlatan Kulenović direktor MUNJA Inkubatora, koji organizira ovo takmičenje.

Takmičenje "Business Challenge" u protekih pet godina okupilo je više od 600 srednjoškolaca iz više od 100 škola i 60 gradova. Od ove godine partner takmičenja je i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kroz platforme BBI Academy i BBI VIP Business Cluba koja se priključila jer želi podržati podsticanje poduzetničkog duha i kreativnosti mladih ljudi širom države Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući partnerstvu sa BBI bankom pobjednički tim sudjelovat će na najvećoj investicijskoj konferenciji u Bosni i Hercegovini na Sarajevo Business Forumu koji se održava u Sarajevu 25. i 26. aprila.

Dvadeset najboljih učenika u finalu predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana na Jahorini uz učešće i svojih vršnjaka iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Žiri je bio u sastavu: Edina Kurić Zorlak (Telemach), Almir Alagić (BBI banka), Milan Trivić (Grad Sarajevo), Sajira Ajanović (AS Holding) i Rešad Začina (Ministry of Programming).

Pobjednička ekipa finala Business Challenga bila je u sastavu: Adis Sabljaković (Visoko), Jelena Todorović (Banja Luka), Miroslav Tičinović (Livno) i Kasandra Koval (Tuzla). Drugo mjesto osvojila je ekipa koju su činili: Sofija Savić (Gacko), Oliver Stanković (Vukosavlje), Inela Imamović (Tuzla) i Irvana Hrustić (Zenica). Treće mjesto bila je ekipa u sa članovima: Saša Brezo (Rogatica), Toni Bevanda (Mostar), Lejla Vražalica (Gračanica) i Merisa Nesimović (Bihać).

Pored BBI banke među ovogodišnjim partnerima nalaze se uspješne kompanije koje ulažu u mlade BiH kao što su: Telemach, AS Holding, Ekopak, Ministry of Programming, ITAcademy zatim projekt Prilika Plus Ambasade Švicarske u BiH, Američka trgovačka komora, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, Vlada Tuzlanskog Kantona, Grad Sarajevo te lokalni domaćini Networks Sarajevo, Inovacioni centar Banja Luka i SPARK Mostar.