biznis
0

Profit Gasproma porastao na 25 milijardi dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski naftni gigant "Gasprom njeft" saopćio je danas da je neto dobit u prvih šest mjeseci tekuće godine porasla za 56 posto, na 25 milijardi dolara, zahvaljujući rastu cijena energenata i većem obimu prodatog gasa.

Dobri rezultati "Gasproma" nadovezali su se na uspješno poslovanje u 2010. i početkom 2011., kada su ostvareni neki od najvećih profita u istoriji kompanije, prenio je AFP.

Profit u prvoj polovini godine iznosio je 771,7 milijardi rubalja (25,7 milijardi dolara), poguran rastom prihoda od prodaje gasa od 39 posto na 1,47 biliona rubalja (48,9 milijardi dolara).

Visoki prihodi ostvareni su zahvaljujući "većem obimu prodatog gasa u Rusiji, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Evropi i drugim zemljama, koji je podstaknut rastom prosjeka cijena energenata", navodi se u saopćenju kompanije.

Prihodi od prodaje gasa u Evropi i bivšim sovjetskim republikama uvećani su za 42, odnosno 76 posto, dodao je "Gasprom".

U prvoj polovini 2011., ukupni prihodi naftne kompanije, uključujući tranzit nafte i gasa, porasli su na 2,347 biliona rubalja (78,6 milijardi dolara) sa 1,716 biliona rubalja (56,9 milijardi dolara) iz istog perioda lani.

Operativni troškovi su, međutim, porasli za 31 posto, navela je kompanija.

"Gasprom" ostvaruje osminu ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podmiruje 25 posto evropskih potreba za gasom, prenosi Tanjug.