|

Produžene mjere za reprogram kreditnih obaveza

Produžene mjere za reprogram kreditnih obaveza
0
S
SRNA
12.12.2010. u 13:12
0
komentara
0

dijeljenja
Produžene mjere za reprogram kreditnih obaveza
Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) donio je odluku o produženju privremenih mjera za reprogram kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama s ciljem ublažavanja negativnih efekata globalne ekonomske krize.
Agencija za bankarstvo FBiH saopštila je da je rok za podnošenje zahtjeva za reprogram produžen do naredne godine, odnosno do 31. decembra 2011. godine.

Reprogramom, odnosno restrukturiranjem kreditnih obaveza, smatra se produženje krajnjeg roka za otplatu kredita najmanje 12 mjeseci čime se smanjuju rate kredita.

Zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza građani mogu podnijeti bankama ukoliko su, između ostalog, ostali bez posla bez lične krivice ili zbog značajnog smanjenja ili neurednog primanja plate, pod uslovom da dužnik nema kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira.

Pravna lica mogu podnijeti zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza pod uslovom da su solventna i da nemaju kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita.

Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da banke ne mogu vršiti reprogram i restrukturiranje kredita na način kojim bi otežale položaj dužnika kroz povećanje kamatne stope.

Privremene mjere Agencije usmjerene su prema kvalitetnim dužnicima koji su u privremenim poteškoćama zbog i dalje prisutne ekonomske krize, a da se istovremeno ne povećavaju rezerve za kreditne gubitke, kao i cijena kredita i troškovi za dužnika, dodaje se u saopštenju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.