biznis
0

Prodana imovina poreznih obveznika u vrijednosti 12.700 KM

FENA
Porezna uprava Federacije BiH, odnosno Kantonalni porezni ured Sarajevo, izvršio je javnu prodaju imovine poreznih obveznika “Optima Lybricants”, “Lahaj”, “AbTehchnics” i “Transport saobraćaj” u vrijednosti 12.700 KM radi namirenja dužnih javnih prihoda.

Od poreznog obveznika“Lahaj” d.o.o prodana je odjeća, obuća i pribor za obuću u vrijednosti 3.000 KM, a poreznog obveznika “Optima Lubrycants”d.o.o. mašina za punjenje ulja u vrijednosti 3.400 KM.. Od poreznih obveznika „Ab Tehchnics” i „Transport saobraćaj” d.o.o prodata su putnička i dostavna vozila u ukupnoj vrijednosti 6.300 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Za imovinu poreznih obveznika “AG Pik”, i “Cerklaž” nije bilo zainteresiranih kupaca.

Za imovinu poreznog obveznika GB Trading Internacional, koju su činili poker aparati, ruleti, videogerati i barske stolice, koja je procijenjena na 300.000 KM, bio je zainteresiran jedan kupac, ali on nije ispunio uvjete za učešće na aukciji.

Porezna uprava FBiH podsjeća da je, nažalost, primorana da dužne obaveze iz ranijih godina naplaćuje i prinudnim putem od svih poreznih obveznika koji ne izmire svoje obaveze u propisanim rokovima u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i drugim podzakonskim aktima.

U postupku prinudne naplate, kako napominju iz Porezne uprave FBiH, vrši se pljenidba pokretne i nepokretne imovine, a zatim prodaja radi izmirenja dužnih javnih prihoda iz cjelokupne imovine dužnika, kao mjera u slučajevima nakon što se iscrpe svi načini naplate poreznih obaveza koje nisu izmirene u propisanim rokovima.