{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prodajom državnog kapitala očekuju se četiri milijarde KM za investiranje

F
19.9.2007. u 17:05
0
0
Prodajom državnog kapitala očekuju se četiri milijarde KM za investiranje
0
Prodajom državnog kapitala očekuju se četiri milijarde KM za investiranje
Vlada Federacije BiH na današnjem zasjedanju u Sarajevu razmatrala je Nacrt politike privatizacije u FBiH koji je pripremila Agencija za privatizaciju u FBiH.
U tom dokumentu opisan je projekt politike privatizacije državnog kapitala u Federaciji te definirani ciljevi koji se žele postići tako da se ostvari maksimalna korist za državu i građane iz procesa privatizacije.

-Okvirno možemo očekivati da bi vrijednost državnog kapitala koju sada imamo u vlasništvu u kompanijama prodajom mogla osigurati četiri milijarde KM za investiranje – istakao je federalni premijer Nedžad Branković tokom susreta s novinarima.

U dokumentu o politici privatizacije identificirane su kompanije u kojima je država trenutno vlasnik određenog nivoa kapitala, napravljena je analiza mogućih scenarija privatizacije te investicionog potencijala.

Branković je dodao da su definirali sektore kojima bi dali prioritete u izradi programa. U vrhu su projekti transportne infrastrukture (što se ne odnosi na autoput), upravljanja vodom i zaštite okoliša (uključujući nastavak izgradanje magistralnih pravaca gasa, s obzirom na ekološku prihvatljivost tog energenta). Tu su i projekti vodovoda i kanalizacije, zdravstvene infrastrukture, objekata za potrebe školstva, kulturne i sportske djelatnosti i drugi programi za koje se opredijele Parlament i Vlada.

Branković je novinarima potvrdio da dokument obuhvata i privatizaciju telekom sektora.

Dokument će biti dopunjen sugestijama s današnje rasprave te programima pojedinih federalnih ministarstva o tome na koje projekte bi trebalo utrošiti novac dobijen privatizacijom. O cjelovitom dokumentu Vlada bi trebala raspravaljati ponovo za 15 dana, nakon ćega će njegov prijedlog biti upućen Parlamentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: