biznis
0

Prodaje se UTL d.o.o. Vogošća

FENA
Vogošća
Vogošća
Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) objavila je javni poziv za prodaju, metodom neposredne pogodbe, udjela UNIS - Udružena metalska industrija d.d. Sarajevo u privrednom društvu UNIS -Tvornica valjčanih ležajeva UTL d.o.o. Vogošća.

UNIS d.d. je 100 posto vlasnik udjela u UNIS -Tvornica valjčanih ležajeva UTL d.o.o. Vogošća, a početna cijena za taj udio iznosi 4.056.951 KM. Cjelokupan iznos plaća se u gotovini.

Prema navodima iz APF-a, izabrani ponuđač će nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji udjela biti u obavezi da Agenciji dostavi bankarsku garanciju u iznosu od 35 posto od ukupno ponuđenog iznosa za investicije, prema uvjetima koji će biti regulirani ugovorom.

Ponuđač mora prihvatiti izmirenje obaveza društva UTL d.o.o. Vogošća iz vlastitih sredstava, a koje će biti utvrđene na dan zaključivanja ugovora o kupoprodaji.

Od ponuđača se traži i da zadrži 32 uposlenika, a bit će vrednovano i dodatno zapošljavanje.

Također, izabrani ponuđač, uz ponudu, treba imati pripremljen trogodišnji plan društva kojim će se utvrditi osnovne poslovne aktivnosti, plan investicija, razvoj tržišta i poslovni rezultati u tri godine, s računanjem od stupanja na snagu ugovora o kupoprodaji udjela.

Osnovni proizvodni program UTL-a je proizvodnja konusnih valjkastih ležajeva, a kao sekundarni program, tvornica je proizvodila specijalne mašine za proizvodnju ležajeva i neke druge proizvode.

Predmet prodaje je i oprema za proizvodnju dijelova ležajeva u vlasništvu preduzeća UNIS d.d. Sarajevo, a koja je data UTL-u na korištenje.

Ponude se dostavljaju do 26. februara, a direktni pregovori s ponuđačima bit će održani u prostorijama Agencije za privatizaciju FBiH 4. marta.