Transparency International BiH
0

'Prodaja NIRS-a izgleda kao pranje novca'

Sarajevo-x.com
Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) objavio je danas analizu Ugovora o privatizaciji Naftnog sektora Republike Srpske, u kojem navodi da su ukupni direktni troškovi približni milijardi KM, dok su prihodi Budžeta i NIRS-a manji od pola milijarde.

U saopćenju ističu da je sama NIRS poklonjena u transakciji koja podsjeća na velike operacije pranja novca.

Detaljna analiza pokazuje da u slučaju prodaje NIRS-a nema pozitivnih efekata privatizacije, već će njen negativan saldo dugoročno pokrivati građani i Budžet Republike Srpske, kažu u ovoj organizaciji.

Uvidom u raspoloživu dokumentaciju, konzervativnom računicom je utvrđen odliv sredstava i kapitala iz RS i BiH samo po osnovu tog privatizacionog aranžmana u ukupnom iznosu od 985.595.521,19 KM ili gotovo milijarde konvertibilnih maraka, uz poklonjeni čitav sistem Naftne industrije Republike Srpske!

Ovaj iznos uključuje tek direktne troškove na koje se po Ugovoru obavezala Vlada RS, kao i niz drugih obaveza po Vladu RS koji su stvoreni potpisivanjem prvog Aneksa na osnovni privatizacioni Ugovor.

Primjeri uključuju namjerne štete ili one izazvane pogrešnim procjenama u procesu privatizacije, me u kojima su ključni lihvarski krediti koje je kupac, tj. ruski Njeftegazinkor, dao Rafineriji nafte AD Bosanski Brod, odnosno sam sebi kao novom vlasniku, zatim potcijenjena vrijednost subjekta, kao i štete po tržišnu vrijednost kapitala izazvane netransparentnom privatizacijom NIRS.

Sa druge strane, od ruskih partnera dokumentovano je samo 215.942.995 КМ na računu Vlade RS i kreditni iznos Rafineriji nafte od 220.128.666,50 KM, tj. ukupno 436.053.661,50 KM.

Transparency International BiH upozorava da ni ovaj iznos od pola milijarde gubitka nije konačan, obzirom da ovaj privatizacioni aranžman rezultira i višestrukim indirektnim troškovima po Republiku Srpsku i čitav region, a koji se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje bruto društvenog proizvoda, plata zaposlenih, socijalni položaj ugroženih skupina stanovništva, zaštitu okoline, neekonomske troškove po kupca krajnjih proizvoda NIRS i niz drugih.

Uvid u pun iznos štete od ovog posla zavisiće od spremnosti Vlade RS da objavi podatke koji se uporno skrivaju od očiju javnosti, kao i od istrajnosti istražnih i pravosudnih organa da sankcionišu moguće kriminalne radnje, navodi se u saopćenju Transperancy Internationala.