Proizvođači na mukama
0

Prodaja auta najlošija u posljednjih 26 godina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Januarski rezultati prodaje automobila dali su konačni uvid u krizu u kojoj se automobilska indrustrija nalazi. Prema podacima General Motorsa, Forda i Toyote, prodaja koju su ostvarili najmanja je u posljednjih 26 godina, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pad profita gori je od očekivanog, a ovakve probleme kompanije ne pamte još od 1982. godine. Iz General Motorsa su objavili da im je prodaja pala za 49% u odnosu na godinu prije. Ford Motor ističe pad od 39% za marke kao što je Ford, Lincoln i Mercury, a 40% za Volvo.

Ipak, nisu samo američki proizvođači u krizi. Toyota otkriva da je u SAD-u prodaja njihovih automobila pala za 32%, a Honda Motor 28%, javlja CNN.

"Nijedna kompanija nije imuna na trenutne uslove na tržištu", izjavio je Dick Colliver, potpredsjednik američkog odjela prodaje Honde. Problemi do kojih se došlo veći su od onih koji su bili predviđani.

Najveći pad zabilježen je u prodaji vozila rent-a-car agencijama i kompanijama jer ih je recesija prisilila da smanje troškove na vozne parkove. Strah od novih kredita i finansijska kriza muče kako Amerikance, tako i Evropljane koji se sve teže odlučuju za ulaganja u nove automobile.