{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Probijene dvije cijevi tunela Grabosječ na Koridoru 5C

18.9.2013. u 12:28
0
12
Probijene dvije cijevi tunela Grabosječ na Koridoru 5C
0
Na dionici autoceste Vlakovo-Tarčin, poddionica Lepenica-Suhodol, probijen je tunel Grabosječ, čija je desna tunelska cijev duga 830 metara, a lijeva 860 metara.
To znači da je ukupna iskopana dužina obje tunelske cijevi oko 1,7 kilometara. Na autocesti Koridora 5C ovo je drugi probijeni tunel poslije tunela 1. mart (Vijenac). Proboj tunela Grabosječ izvršili su radnici turske kompanije Cengiz Inşaat, u partnerstvu sa domaćim kompanijama kao podizvođačima radova na ovoj poddionici. Radovi na iskopu tunela počeli su u februaru ove godine i u veoma kratkom roku od samo sedam mjeseci probijene su obje cijevi tunela.

"Tunel Grabosječ je probijen prema savremenoj austrijskoj metodi, koja podrazumijeva korištenje mlaznog betona, armaturnih lukova i sidara za podgrađivanje", istakao je Vedad Terzić, šef projekta.

On je objasnio da je za primarnu podgradu tunela Grabosječ, čija je uloga sprječavanje obrušavanja stijene kroz koju se probija tunel, korišteno, između ostalog, oko 10.000 kubnih metara mlaznog betona, a ugrađeno je ukupno oko 25 kilometara sidara. Paralelno sa iskopom tunela počelo je i postavljanje sekundarne obloge, koja predstavlja završnu betonsku oblogu i daje konačan izgled tunelu.

"Do sada je u tunelu Grabosječ, sa južne strane lijeve tunelske cijevi postavljeno više od 150 metara sekundarne obloge", zaključio je Terzić.

Poddionica Lepenica-Suhodol duga je oko 5,5 kilometara. Osim tunela Grabosječ, značajniji objekti koji se grade na ovoj poddionici su mostovi Lepenica 1 dug 238 metara i Lepenica 2 dužine 219 metara.

Rok za završetak radova na poddionici Lepenica-Suhodol je kraj 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: