biznis
0

Priznanja za Federalnu i Privrednu komoru Kantona Sarajevo

FENA
Nastupom na Petom kongresu svjetskih privrednih komora u Istanbulu prošle sedmice BiH je među 1.600 delegata iz 118 zemalja pokazala da ima zanimljive ideje za biznis i dobro organizovan komorski sistem, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

"U okviru Kongresa održano je svjetsko takmičenje komora, na kome je BiH bila jedina zemlja čija su se dva projekta plasirala u finale u konkurenciji 58 projekta iz 36 zemalja", kazao je potpredsjednik VTKBiH Mahir Hadžiahmetović.

U kategoriji "najbolji nekonvencionalni projekti za mala i srednja preduzeća" Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) , kako je kazao njen dopredsjednik Avdo Rapa, učestvovala je s projektom "S novim dizajnom na svjetska tržišta" u kome je Komora predstavljala link između univerziteta i preduzeća drvne industrije i ušla u finale među pet najboljih komora svijeta.

Savjetnica u PKFBiH i vođa projekta Šemsa Alimanović podsjetila je da je projekt rađen s Akademijom likovnih umjetnosti, odsjek produkt dizajn – industrijsko oblikovanje u okviru USAID CCA klastera prerade drveta i šumarstva bez čije se finansijske podrške ne bi mogao realizirati.

To je projekt koji je objedinio mladost, nauku i privredu, a realizovan je u četiri preduzeća (NortEnt Tešanj, Konjuh Živinice, HMM Gradačac i Fis Vitez) po nazivom "Made in BiH". Prihvaćen je kao originalan i primjenjiv projekt u drugim oblastima i državama i podržano da se nastavi.

"Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) osvojila je prvo mjesto u kategoriji 'najbolji projekt zemalja u razvoju', dok se u kategoriji 'najbolji projekt razvoja članstva' plasirala među pet najboljih komora svijeta", kazao je predsjednik te komore Kemal Grebo.

Direktorica Centra za informatičke poslove PKKS Rusmira Mandić kazala je da je ta komora dostigla učešće 22 posto od usluga u finansiranju.

Uspjeh je tim veći jer se obje komore finansiraju po osnovu dobrovoljnog članstva.