SAD
0

Privremeni bankrot proizvođača automobila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki proizvođač automobila "Chrysler" proglasio je jučer privremeno bankrotstvo, nakon propasti pregovora sa kreditorima o restrukturiranju njegovih dugova i istovremeno je, kako se i očekivalo, sklopio dogovor o udruživanju sa italijanskim "Fiatom" kojem je prodao početni udio od 20 odsto.

"Drago mi je da objavim da su Chrysler i Fiat sklopili partnerstvo koje ima velike šanse za uspjeh", izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

On je rekao da će proces privremenog bankrotstva biti brz i efikasan i izrazio uvjerenje da će ""Chrysler"" iz tog procesa izaći jači i konkurentniji.

"Partnerstvo će "Chrysleru" dati ne samo šansu da opstane, već i da napreduje u globalnoj auto industriji", istakao je Obama.

Udruživanjem ""Chryslera "sa "Fiatom" biće formiran šesti po veličini svjetski proizvođač automobila, prenosi Rueters.

"Fiat" će unijeti u zajedničku kompaniju "milijarde dolara" vrijednu tehnologiju, kako bi pomogao ""Chrysleru" da u fabrikama u SAD proizvodi energetski efikasnija vozila, a uz to će imati pravo da izabere tri direktora ""Chryslera".

Uprkos intenzivnim pregovorima tokom nekoliko posljednjih sedmica, "Chrysler" nije uspio da dobije punu podršku svojih kreditora kako bi izbjegao prvo bankrotstvo među velikim američkim proizvođačima automobila.

"Fiat" bi mogao postati većinski vlasnik "Chrysler" nakon što otplati vladine zajmove, prenosi Reuters.

Proglašenje bankrotstva u okviru Člana 11 u Sudu za bankrotstva na Mannhetenu u New Yorku uzdrmaće cijelokupnu autoindustriju, uključujući ""Chrysleove"r" rivale, isporučioce dijelova, dilere i stotine hiljada onih koji žive od rada u tom sektoru.

U okviru tog bankrota, američka vlada će obezbijediti do 3,5 milijarde dolara za finansiranje poslovanja kompanije dok traje proces bankrotstva i do 4,5 milijardi dolara za finansiranje reorganizacije.

Obama je rekao da se nada da će postupak bankrotstva trajati samo 30 do 60 dana. Bankrotstvo ""Chrysler" nije spriječilo njegovo udruživanje s "Fiatom" koje će kombinovanoj grupaciji omogućiti prodaju od oko 4,16 miliona vozila godišnje.

Administracija predsjednika Obame je ranije "Chrysleru" postavila kao uslov za dobijenje pomoći države da izvrši ozbiljne promjene u svojoj strukturi, da riješi problem velikih dugova i da nađe partnera od kojega će odmah preuzeti tehnologiju za proizvodnju manjih vozila, jer velika, sa velikom protrošnjom, koja sada proizvodi, nemaju prođu.