biznis
0

Privredni rast u eurozoni svega 0,2 posto u trećem kvartalu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Privredni rast u eurozoni usporio je u trećem kvartalu na 0,2 posto, saopćio je danas Evropski zavod za statistiku, Eurostat.

U saopćenju se navodi da je ekonomski rezultat 17 zemalja eurozone u tri mjeseca zaključno sa septembrom podstaknut rastom od 0,5 posto u Njemačkoj i 0,4 posto u Francuskoj, prenio je AFP.

Četiri zemlje su u trećem tromjesečju zabilježile negativan privredni rast i to: Kipar 0,8 posto, Portugal 0,4 posto, Holandija 0,3 posto i Slovenija 0,2 posto. Rast je stagnirao u Belgiji i Španiji.

Rezultati trećeg kvartala su u skladu s prognozom analitičara, koji i dalje predviđaju da će privreda eurozone u posljednjem tromjesečju ove godine zabilježiti negativan rast, kao i da će u 2012. pasti u recesiju, navodi Tanjug.

Trgovinska razmjena je pomogla da se očuva privredni rast u trećem kvartalu, jer je u tom periodu izvoz porastao za 1,5, a uvoz za 1,1 posto.

Ipak, domaća potrošnja je uvećana za svega 0,3 posto, dok su ostvarene investicije gotovo stagnirale, uz rast od samo 0,1 posto.