Privredni rast u eurozoni svega 0,2 posto u trećem kvartalu

F
FENA
6.12.2011. u 13:27
0
0
Privredni rast u eurozoni svega 0,2 posto u trećem kvartalu
0
Privredni rast u eurozoni svega 0,2 posto u trećem kvartalu Foto: Ilustracija
Privredni rast u eurozoni usporio je u trećem kvartalu na 0,2 posto, saopćio je danas Evropski zavod za statistiku, Eurostat.
U saopćenju se navodi da je ekonomski rezultat 17 zemalja eurozone u tri mjeseca zaključno sa septembrom podstaknut rastom od 0,5 posto u Njemačkoj i 0,4 posto u Francuskoj, prenio je AFP.

Četiri zemlje su u trećem tromjesečju zabilježile negativan privredni rast i to: Kipar 0,8 posto, Portugal 0,4 posto, Holandija 0,3 posto i Slovenija 0,2 posto. Rast je stagnirao u Belgiji i Španiji.

Rezultati trećeg kvartala su u skladu s prognozom analitičara, koji i dalje predviđaju da će privreda eurozone u posljednjem tromjesečju ove godine zabilježiti negativan rast, kao i da će u 2012. pasti u recesiju, navodi Tanjug.

Trgovinska razmjena je pomogla da se očuva privredni rast u trećem kvartalu, jer je u tom periodu izvoz porastao za 1,5, a uvoz za 1,1 posto.

Ipak, domaća potrošnja je uvećana za svega 0,3 posto, dok su ostvarene investicije gotovo stagnirale, uz rast od samo 0,1 posto.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: