biznis
0

Privredna komora KS predlaže pet antirecesijskih mjera

FENA
Upravni odbor Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) razmatrao je na današnjoj proširenoj sjednici aktuelnu situaciju u privredi Kantona Sarajevo i ocijenio da je ona veoma složena i da se u mnogim granama privrede nastavljaju negativne tendencije. Recesija je donijela smanjenje obima kreditiranja (privrede i stanovništva), zabilježen je pad cijena izvoznih roba i potražnje za njom, pad doznaka iz inostranstva koje su predstavljale značajan izvor finansiranja domaće potražnje, te pad inostranih ulaganja, odnosno sve niži nivo zainteresiranosti ulagača za investiranje.

Sve to je rezultiralo smanjenom aktivnošću i negativnim stopama rasta većine indikatora poslovanje privrede KS u 2009. godini.

Učesnici sjednice su upozorili da prihodi privrede padaju, dok prihodi države rastu, te da ovako visoke namete kompanije više neće moći izdržati.

Kako bi se stvorio prihvatljiv ambijent za poslovanje, privrednici okupljeni danas u Komori pozvali su još jednom predstavnike vlasti na otvoren dijalog i zajedničko iznalaženje rješenja.

U Analizi o poslovanju privrede KS u 2009. godini i tendencijama privrednih kretanja u 2010. godini, koja je bila predmetom današnje rasprave, Privredna komora Kantona Sarajevo predlaže pet najznačajnijih antirecesijskih mjera, koje treba poduzeti odmah.

Te mjere predviđaju da se održi dostignuti nivo investicione aktivnosti u Kantonu i šire i pokrenu veliki investicioni projekti planirani mandatnim programom aktivnosti Vlade FBiH, te da se pruži konkretna finansijska pomoć privrednim subjektima, posebno izvoznicima.

Potrebno je još harmonizirati fiskalnu politiku na nivou države u sistemu direktnih poreza, dokapitalizirati Razvojnu banku FBiH te kreirati stimulativniju politiku kreditiranja projekata u privredi, preispitati opće kolektivne i granske ugovore u smislu njihove održivosti spram ekonomske snage privrede i budžeta.

Na današnjem sastanku pozdravljeni su pozitivni pomaci koji se tiču povećanja izvoza, a ohrabruju i saznanja da će se uskoro na prostorima kako Bosne i Hercegovine tako i Kantona Sarajevo opočeti sa značajnijim investicionim aktivnostima, a prije svega na koridoru Vc i u energetskom sektoru.