{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privredna komora KS-a domaćin susreta hrvatskih i bh privrednika

F
15.5.2007. u 12:15
0
0
Privredna komora KS-a domaćin susreta hrvatskih i bh privrednika
0
Privredna komora KS-a domaćin susreta hrvatskih i bh privrednika
U sklopu posjete Bosni i Hercegovini delegacija privrednika iz Republike Hrvatske - predstavnici županijskih komora Splita i Dubrovnika susreli su se jutros s najvišim dužnosnicima Kantona Sarajevo (KS) i kantonalne Privredne komore.
Susret upriličen u Privrednoj komori KS-a organiziran uz potporu ove i Hrvatske gospodarske komore bio je prilika za sumiranje rezultata ostvarenih u oblasti privredne razmjene i razmjenu mišljenja o mogućnostima unapređenja dosadašnje poslovne saradnje.

Goste iz susjedne Hrvatske pozdravili su predsjednik PKKS Kemal Grebo, predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić i kantonalni premijer Samir Silajdžić, istaknuvši značaj razvoja ekonomskih odnosa uz valoriziranje komparativnih prednosti spomenutih regiona.

Na važnost intenziviranja poslovnih kontakata između privrednika dviju zemalja ukazali su i ambasador R Hrvatske u BiH Josip Vrbošić, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, te predsjednice županijskih komora Split i Dubrovnik Jadranka Radovanović i Terezina Orlić.

Istaknuto je kako je Hrvatska najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, te drugi po obimu investitor u BiH (iza Republike Austrije).

Istovremeno, konstatiran je debalans na strani BiH kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni, odnosno nezadovoljavajući stepen pokrivenosti uvoza iz Hrvatske izvozom iz BiH.

Isti trendovi koji karakteriziraju razmjenu na državnom nivou reflektiraju se i na odnose na nižim nivoima, uključujući KS, odnosno županije.

Sagovornici su identificirali oblasti u kojima je ostalo prostora za saradnju, posebno se fokusirajući na sektor turizma i ugostiteljstva, zdravstva, građevinarstva, organiziranja sajmova, proizvodnje, odjevnih predmeta, dijelova i pribora za motorna vozila, te ambalaže i plastičnih proizvoda.

Ocijenjeno je kako posebnu poslovnu šansu za poduzetnike dviju zemalja predstavlja kreiranje pretpostavki za zajednički nastup na tržištima trećih zemalja, imajući u vidu protokol koji je u tom pogledu potpisan u okviru međudržavne saradnje.

Planirano je da se u sklopu bilateralnih susreta privrednih delegacija prezentiraju mogućnosti splitske luke i potencijali koje nudi bh. tržište.

Hrvatski privrednici posjetit će nekoliko bh. kompanija čije je sjedište u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: