Jačanje ekonomije
28

Zimske manifestacije u BiH postale su odlična prilika za promociju obrtnika i dobru zaradu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zimske manifestacije u vidu adventa, višednevnih bazara, studengradova i sličnih događaja godinama se realiziraju u nekoliko bh. sredina, a odlična su prilika za promociju obrtnika, ali i dobru zaradu. Pazari su posebno izraženi u novogodišnjoj noći u onim gradovima u kojima se slavi na otvorenom.

Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Brčko i Banja Luka veći su bh. gradovi u kojima su decembar i dio januara rezervisani za realizaciju zimskih manifestacija, karakterističnih po posebno uređenim trgovima i drvenim kućicama u kojima obrtnici imaju priliku prikazati i prodati svoje radove.

Nakon pandemijskih godina, u 2022. ponuda je znatno bolja, što privrednicima donosi priliku za bolju zaradu. Uz obrtnike, benefite ovakvih manifetacija osjete i ugostitelji, posebno u onim gradovima gdje se održava javni doček Nove godine.

Manifestacija Zima u Tuzli pokazala se odličnom za obrtnike i poduzetnike koji se već tradicionalno okupljaju na Trgu slobode u tom gradu. Među njima je i obrt Salkić koji djeluje u jednoj od drvenih kućica, sa ponudom orašnica, cigli, lizala, kolača i halve. U Tuzlu su stigli iz Gračanice, a ove godine nadaju se dobroj zaradi.

"Sve što vidite djelo je ruku moje kćerke i zeta iz Gračanice. Svake godine smo ovdje, izuzev perioda pandemije koronaviursa, a dosadašnja iskustva su odlična. Posla je bilo mnogo, posjetitelji su dolazili i kupovali naše proizvode. Cijeli koncept nam se sviđa, posebno jer je ova manifestacija veoma značajna za obrtnike u ekonomskom smislu. Kao i svi izlagači, od ove godine očekujemo veliki odziv posjetitelja i dobru zaradu", kaže nam Samira Petrovac iz kućice u kojoj se nalazi obrt Salkić.

Samira Petrovac (Foto: A. K./Klix.ba)
Samira Petrovac (Foto: A. K./Klix.ba)

Za zimske dane u Tuzli proteklih mjeseci se pripremao i vlasnik sladoledarnice Papi Gelato Ranko Salihović, koji je posebno poznat po pripremanju specifičnih vrsta slastica. Iako su vremenske prilike bile lošije, prošlogodišnja iskustva sa Trga slobode za njega su odlična.

"Ove godine sam se pripremio s određenim novitetima, tako da osim fritula, palačinaka i bubble waffla, u ponudi ću imati i talijansku toplu čokoladu, a radit ću i sicilijanske kanole koje se prvi put pripremaju u Bosni i Hercegovini", kaže nam Salihović.

Ranko Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)
Ranko Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)

Za njega kao poduzetnika, odnosno ugostitelja, zimska manifestacija je od velikog značaja jer ima priliku ostvariti zaradu u mirnim zimskim mjesecima.

"Novembar i decembar su ekonomski prilično slabi mjeseci jer trg nije dovoljno posjećen, a ugostitelji uglavnom nemaju posla. Čeka se proljetna sezona za rad, tako da lično meni ova manifestacija znači mnogo, kako bih mogao prezimiti. Ovdje bude dobra zarada, ali isto tako mora se i mnogo raditi. Dakle, ovdje morate raditi cijeli dan, kako bismo mogli određenu zaradu uštedjeti", navodi Salihović.

Ova, ali i sve ostale bh. manifestacije posebno su fokusirane na podršku lokalnim obrtnicima, ali i muzičkim izvođačima. Osnovni cilj je jačanje domaće ekonomije, što pozdravljaju i iz Udruženja obrtnika Tuzle.

"Drago mi je što ove godine na sajmovima imamo veći broj obrtnika, jer je potrebno i njima pružiti veliku podršku. U ekonomskom osnaživanju ovo je veoma bitno jer mi imamo obrtnika koji su registrovani na takav način da nemaju poslovne prostore, nego to rade u svojim domovima te je njima ovo jedinstvena prilika za predstavljanje proizvoda", kaže nam predsjednica Udruženja obrtnika Tuzle Slađana Jovičić.

Slađana Jovičić (Foto: A. K./Klix.ba)
Slađana Jovičić (Foto: A. K./Klix.ba)

Za obrtnike kaže da su to ljudi koji predstavljaju značajan dio privrede i oni proizvode hranu, nakit, suvenire i slično.

"Sve ovo se organizira na kraju za finansijski rezultat i nadam da će u narednim danima obrtnicima, ali i ugostiteljima biti veoma dobro", dodaje Jovičić.

Zimske manifestacije u Bosni i Hercegovini, pored perioda proslave Nove godine obuhvataju i vjesrske blagdane, odnosno katolički i pravsolavni Božić, nakon kojeg se kućice uklanjaju, a obrtnici i ugostitelji završavaju sa svojim ovakvim poslovnim aktivnostima.