Manja proizvodnja
1

Zima u Tuzli bi mogla biti hladna: Upitan ugalj za domaćinstva, prevoznici krive rudnike

A. K.
Tuzlanski prijevoznici čekaju na utovar uglja (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski prijevoznici čekaju na utovar uglja (Foto: A. K./Klix.ba)
Brojna domaćinstva u Tuzlanskom kantonu u zimskom periodu svoje prostorije zagrijavaju postrojenjima na ugalj, međutim, snabdijevanje ogrjevom postalo je upitno. Prema navodima prijevoznika, iz rudnika se sve manje rude izdvaja individualnim kupcima.

Prijevoznici iz Tuzlanskog kantona po nekoliko dana su prinuđeni čekati na utovar uglja iz Rudnika ulja Kreka, zbog čega ne mogu ispuniti obaveze prema svojim kupcima, odnosno individualnim stambenim objektima.

Među kupcima se nalaze i penzioneri koji su trenutno zabrinuti za to da li će predstojeću zimu dočekati sa dovoljnim količinama uglja. Jedna od njih je i Sadeta Memišević, koja u razgovoru za Klix.ba kaže da je posredstvom jedne privatne kompanije početkom ove godine uredno naručila pet tona uglja. Mjesečne rate redovno uplaćuje, ali na ugalj još uvijek čeka.

"Ja prijevoznika u ovom slučaju ne krivim. Redovno se čujemo te me moli za strpljenje jer i oni još uvijek čekaju da im se obezbijede količine uglja iz rudnika. Priznajem da sam u strahu da ću ove godine na vrijeme dobiti ogrjev", kaže nam Memišević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, individualni prijevoz uglja se odvija na takav način da prijevoznik izvrši naručivanje uglja u rudniku, nakon čega dobija predračun te vrši uplatu.

Međutim, problem nastaje u isporuci, a prijevoznici navode da situacija dosad nije bila teža. Za sve krive rudnike, na koje upiru prstom da prave vještačku krizu.

"Ispred rudnika dolaze prijevoznici iz Tuzle, Teočaka, Kalesije i ostalih dijelova kantona. Ranije nam je bilo lakše, međutim, sada ne možemo doći na red. Niko nam ne govori u čemu je problem, ali su nas ograničili na kupovinu maksimalno 15 tona uglja. Protekle srijede smo izvršili uplatu, ali još nismo dobili otpremnice, niti smo dočekali utovar", kaže nam prijevoznik Samed Halilović.

On ističe da kupci još uvijek imaju razumijevanja, ali su u strahu da neće dobiti ugalj ove godine.

"Pojedini mi nude više novca po toni kako bih njima ranije dovezao ugalj. Svi se boje zime, posebno stariji koji od svoje penzije odvajaju novac za kupovinu ogrjeva na koji nažalost moraju čekati. Do nas nije, neka nam ljudi vjeruju", dodaje Halilović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Sevludin Kurtić već 28 godina se bavi prijevozom uglja, član je Udruženja autoprijevoznika Tuzle, a kako nam kaže, od početka augusta do danas imao je svega tri utovara iz rudnika Šikulje.

"Uvijek je bilo teško, ali ova godina je katastrofalna. Svi rudnici su za nas zatvoreni, izuzev Šikulja. Njihova neorganiziranost dovodi do problema, uz činjenicu da se među ugljem nalaze i velike količine zemlje. Kod građana i firmi postajemo nepošteni jer ne možemo da ispunimo njihove narudžbe", navodi Halilović.

Iz Elektroprivrede BiH ranije su utvrdili prioritete za ugalj, dok isporučene količine ovise o proizvodnji u rudnicima.

"U ovisnosti od planirane proizvodnje uglja u rudnicima planira se njegov plasman za prodaju Termoelektrani Tuzla i Termoelektrani Kakanj, ostale kupce (industrija i široka potrošnja) i vlastitu potrošnju. Planom poslovanja za 2022. godinu rudnika u sastavu Koncerna EP BiH planiran je plasman uglja u količini 4.752.275 tona, od čega 3.906.000 tona ili 80,7 posto ukupne proizvodnje za isporuku TE Tuzla i TE Kakanj, 832.544 tona za ostale kupce (industrija i široka potrošnja) ili 18,9 posto, dok 13.730 tona uglja ili 0,4 posto koriste za vlastitu potrošnju", pojašnjeno je.

Osim toga, naglašeno je da su rudnici uglja ugovarali isporuku prvenstveno za industrijske potrošače na području Federacije BiH te s kupcima koji ugljem snabdijevaju toplane, škole, bolnice, ostale institucije i domaćinstva na području tog entiteta.