Dan poduzetnica
41

Žensko poduzetništvo ima pozitivan utjecaj na zaposlenost i ekonomski rast u BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje poslovnih žena u BiH organiziralo je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj je istaknuta važnost i pozitivan utjecaj koji žensko poduzetništvo može imati na zaposlenost i ekonomski rast u BiH.

"U svijetu se 19. novembar obilježava kao dan poduzetnica kada se podsjeća na važnost žena u ekonomiji država. Današnji skup smo nazvali 'Kako razbiti strah od 'pogleda u ogledalo'?!' zato što su žene na neki način samokritične, možda više nego muškarci i često postoje dileme da li one mogu nešto uraditi ili ne. Sa druge strane, uvijek postoji i problem da li to mogu stići", izjavila je Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH.

U tom udruženju, kako je dodala, nastoje ohrabriti žensko poduzetništvo, pokrenuti javno-privatni dijalog, te razgovaraju sa lokalnim zajednicama da bi ustanovili na koji način se mogu rješiti neke problemi, što je neophodno da bi žene mogle razvijati svoj biznis.

"Naprimjer, od toga da se produži rad obdaništa, pa do nekih drugih vidova pomoći. Upravo sa pet opština u BiH razmatramo pokretanje pilot projketa akceleratora u kojima mi bi kao udruženje mogli trenirati nekoga ko bi savjetovao žene u smislu pisanja projekta, apliciranja za sredstva koje daju opštine i drugo", navela je Zubčević.

Udruženje uz pomoć EBRD-a za nekih 15–ak dana zvanično pokreće online potral za poduzetnu ženu i one koje to žele postati. Osnovni zadatak, navela je Zubčević, bit će informisati poduzetnice i poduzetnike o privrednim kretanjima u našoj zemlji, regiji i šire, zakonskim rješenjima u vezi privrede u BiH, a ujedno će biti predstavljene i neke pozitivne priče.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH koja djeluje u okviru tog ministarstva starteški pristupaju ublažavanju problema neravnopravnosti spolova u oblasti rada i zapošljavanja i preduzetništva.

"S obzirom da je pristup ravnopravnosti spolova u oblasti rada i zapošljavanja izuzetno složen, naše mjere su multidisciplinarne i podrazumjavaju zahvate na svim nivoima vlasti, od inoviranja zakonodavnog okvira koji naprimjer i danas neravnomjerno adresira problem porodiljskog odsustva, učešća žena u upravljanju u ekonomiji pa sve do konkretnih mjera kao što su određene grant linije za pospješivanje ženskog preduzetništva, zatim donošenje strategija na svim nivioma vlasti da bi se pospješilo učešće žena u pristupu ekonomskim resursima i upravljanju u društvu i ekonomiji", izjavio je pomoćnik direktorice Agencije za ravnopravnost spolova BiH Saša Leskovac.

U poređenju sa mnogim državama u regionu sa sličnim tranzicijskim procesima, dodao je Leskovac, BiH još ima najmanji nivo učešća žena na tržištu rada. Žene čine 51,7 posto od ukupno procjenjenog radno sposobnog stanovništva, a samo 35,6 posto zaposlenih su žene.

"Agencija za ravnopravnost spolova BiH je prije dvije godine realizovala istraživanje o učešću žena u upravnim odborima vodećih sto kompanija u BiH i došli smo do podataka da žene čine 20 posto članova upravnih odbora i 15 posto članova nadzornih odbora u ovim preduzećima. Prema nalazima istraživanja, žene su zauzele u prosjeku samo 15,1 posto u odborima preduzeća u BiH, od čega je bilo samo 12 posto predsjednica odbora, s tim da postoji više od 50 posto odbora bez ijedne žene", naveo je Leskovac.