|

Zenica: ArcelorMittal ugrađuje filtere na pogon Čeličana

Zenica: ArcelorMittal ugrađuje filtere na pogon Čeličana
67
Piše: E. M.
19.12.2014. u 12:26
13
komentara
67

dijeljenja
U kompaniji ArcelorMittal u Zenici danas je svečano potpisivan ugovor koji predstavlja početak značajnog projekta za zaštitu okoliša, kojim će biti instalirani najmoderniji filteri na BOF Čeličani, čime će se smanjiti emisija prašine u Zenici.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


U skladu sa važećim Najboljim raspoloživim tehnikama (BAT), projekat Sekundardno otprašivanje konvektora u pogonu BOF Čeličana je posljednja u nizu investicija tehničkog tipa, koja za cilj ima smanjenje ekološki nepovoljnog utjecaja ovog pogona, koji je ponovo pokrenut 2008. godine, nakon što je gotovo 20 godina bio zatvoren usljed rata u Bosni i Hercegovini.

Ugovaratelj projekta sekundardnog otprašivanja na konvektorima je firma StG Group Spa iz Italije, a vrijednost ugovora je 4,8 miliona eura, dok će sa dodatnim poslovima vrijednost projekta dostići 5,5 miliona eura.

Generalni direktor ArcelorMittal Zenica Biju Nair je na današnjem potpisivanju ugovora istakao da je ovaj projekat važan korak za ostvarenje ciljeva kompanije.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


"Ovo je važan korak na putu ka ostvarenju našeg cilja, a to je izgradnja dugoročne i održive budućnosti za proizvodnju čelika u ovom gradu koji ima impozantnu industrijsku prošlost. Smanjenje našeg utjecaja na okoliš je izuzetno važan dio na tom putu. Još jednom pokazujemo svoju opredijeljenost da nastavimo investicije u najnovija i najbolja tehnološka rješenja koja znače pravi boljitak za naš grad", izjavio je Nair.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

"Mislim da se danas ekološka pitanja u Zenici prelamaju i vjerujem da će ovim projektom stvari u Zenici u vidu ekologije dobiti novi zakon. Ovo ukazuje na dobru namjeru i pokrenut će i ostale da odrade svoj dio posla. Od Mittala očekujem nastavak aktivnosti i korektno provođenje ugovora te izvođača molim da 15 mjeseci svede na 12, jer je u Zenici svaki dan bitan", izjavio je Smajlović.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


Projekat Sekundarnog otprašivanja konvektora u pogonu BOF Čeličana zadovoljit će sve relevantne BiH i EU norme i eliminirati emisije vidljive "crvene prašine" sa krova pogona. Više od 95 posto dimnih plinova nastalih tokom proizvodnje bit će prečišćeno te će emisije prašine biti ispod 10 miligrama po kubnom metru.

Ovom projektu je prethodio uspješno realiziran projekat otprašivanja livne platforme na Visokoj peći u novembru 2013. godine, kada je investirano 12,6 miliona KM, čime je vrijednost ukupnih investicija Kompanije u projekte za zaštitu okoliša dostigla više od 95 miliona KM od 2005. godine.

Rok za završetak radova je 15 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...