{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice FBiH ne namjeravaju iznajmiti talgo vozove Srbiji

A
19.3.2014. u 11:58
22
36
Željeznice FBiH ne namjeravaju iznajmiti talgo vozove Srbiji
22
Željeznice FBiH ne namjeravaju iznajmiti talgo vozove Srbiji
Talgo voz u garaži Željeznica FBiH
Nakon višednevnih rasprava o sudbini devet garnitura talgo vozova Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine ali i o mogućnosti da se isti vozovi iznajme Željeznicama Srbije, iz Željeznica FBiH je potvrđeno da ne namjeravaju iznajmljivati talgo vozove Srbiji.
“Nikada nije ni bilo razgovora na tu temu niti namjeravamo da iznajmljujemo talgo vozove Srbiji. To nije u planu Željeznica Federacije BiH niti je planirano da se razgovora o tome u narednom periodu”, rečeno je u Željeznicama Federacije BiH za Anadolu Agency (AA).

Inače, prije nešto više od pet mjeseci, predstavnici Uprave Željeznica FBiH i Državnih željeznica Republike Turske pregovarali su o iznajmljivanju svih devet talgo garnitura koje su u vlasništvu ŽFBiH.

Međutim, još uvijek nije poznat konačan ishod pregovora tako da talgo vozovi još uvijek čekaju u garaži Željeznica BiH.

Devet garnitura talgo vozova isporučene su Željeznicama FBiH prije tri godine. Vrijednost ugovora potpisanog 2005. iznosio je 67 miliona eura.

Ukidanje međunarodnih linija u regionu, stanje pruga i carinske barijere, nepostojanje finansijskih sredstva za pokretanje i održavanje garnitura, nedostatak i nezainteresovanost putnika za putovanje, izostanak sufinansiranja putničkog saobraćaja od kantonalnih vlada samo su neki od problema zbog kojih talgo vozovi nikada nisu pušteni u promet.

S druge strane, predstavnici Željeznica Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije dogovorili su se jučer u Sarajevu da u narednom periodu uspostave jedinstvenu tarifu usluga gdje bi cijena bila faktor koji daje mogućnosti da se željeznicom preveze više robe i da uspostave željezničku liniju Sarajevo - Beograd.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: