{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznicama FBiH zbog blokiranih računa ugroženo poslovanje

F
14.1.2014. u 13:46
11
28
Željeznicama FBiH zbog blokiranih računa ugroženo poslovanje
11
Željeznicama FBiH zbog blokiranih računa ugroženo poslovanje
Transakcijski računi JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo blokirani su od 3. januara ove godine, po osnovu rješenja o izvršenju prinudne naplate potraživanja Bobar banke a.d. Bijeljina u iznosu od 3.077.053,32 KM (na ime glavnog duga 2.987.700 plus pripadajuće kamate), rečeno je Feni u Željeznicama FBiH.
Iz tih razloga ŽFBiH trenutno posluje pod izuzetno teškim okolnostima. Ne samo da nisu u mogućnosti stabilizirati odranije tešku situaciju, već će blokada računa, kako ističu, prouzrokovati i dodatne probleme u poslovanju.

"To se, prije svega, odnosi na dinamiku isplate ličnih dohodaka, materijalnih troškova i drugih obaveza prema uposlenicima, ali i obaveza prema dobavljačima i drugim bankama", navode iz ŽFBiH.

Pojasnili su da je kredit kod Bobar banke a.d. Bijeljina u iznosu od 3.500.000KM, s kamatom od devet posto, odobren 21. decembra 2011. kao revolving kredit, a podigla ga je bivša Uprava ŽFBiH s Nedžadom Osmanagićem na čelu. Po tom osnovu, ŽFBiH platio je 700.000 KM kamata i oko 500.000KM glavnog duga, tako da dug po ovom kreditu, na današnji dan, iznosi 2.987.700,00 KM.

"To kreditno zaduženje ostvareno je bez saglasnosti Vlade Federacije BiH, UniCredit banke d.d. Mostar i resornog ministarstva i suprotno je odredbi člana 12.8. Ugovora po sindiciranom kreditu i odredbi člana 3.9. Posebnog ugovora o garanciji", ističu iz Željeznica FBiH.

Da bi prevazišli ovu tešku situaciju, ŽFBiH će nastojati u narednih deset dana u potpunosti izmiriti dug po ovom kreditu.

"To će predstavljati veliki finansijski udarac za ovo javno preduzeće, koji će se najviše odraziti na ispunjavanje obaveza prema uposlenicima", kazali su Feni u Željeznicama FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: