Privreda
14

Zdravstveni turizam prilika za ekonomski oporavak regiona

Klix.ba
Razvoj zdravstvenog turizma pospješuje ekonomski rast zemlje, omogućava brži i efikasniji proces liječenja, kvalitetnije zdravstvene usluge i ljekarski kadar. Krajnji ishod razvoja ovog sektora je bolje zdravlje građana, koje je ključan faktor kvaliteta života, ekonomskog i općeg razvoja jednog društva, rečeno je na današnjoj međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu Balkan Health Forum, koja je okupila više od 200 predstavnika zdravstvenih institucija Balkana i cijelog svijeta.

Konferenciju, koju je po prvi put u Srbiji organizovala kompanija “Balkan Medical Travel”, otvorio je Minet Musić, generalni direktor ove kompanije.

"Zdravstveni turizam je najveći potencijal naših krajeva. Zemlje regiona imaju velike mogućnosti za razvoj i saradnju u ovoj oblasti, što bi doprinijelo efikasnijem i kvalitetnijem zdravstvu, kao i ekonomskom razvoju. Ovi potencijali se nažalost ne koriste u potpunosti, i mi ovom konferencijom želimo da ukažemo na neophodnost ulaganja u zdravstveni turizam i pokrenemo saradnju država u tom sektoru. Duboko verujem u bolju budućnost i razvoj regiona, a ova oblast predstavlja vrata za tu bolju budućnost", rekao je Musić.

Veliku pažnju prisutnih izazvao je ključni govornik dr Akan Suver (Akkan Suver), predsjednik Marmara fondacije i organizator Evroazijskog ekonomskog samita.

"Tržište zdravstvenog turizma je jedno od rijetkih koje je nastavilo rast, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi. Ulaganje u ovaj sektor je veoma isplativo i treba da bude temeljna investicijska strategija svake države. Slovenija i Makedonija već prednjače po ulaganju u zdravstvenim turizam i u dobroj mjeri već koriste svoje potencijale, a zemlja Balkana na koju svi mogu da se ugledaju je Turska koja spada među najrazvijenije u Evropi. Osim investiranja u razvoj centara zdravstvenog turizma, uloga države ogleda se i u prilagođavanju zakonske regulative i stvaranju povoljne klime za razvoj i ulaganja", rekao je Suver.

Tokom konferencije učesnici će govoriti o potrebi i mogućnostima povezivanja zdravstvenih i državnih institucija, medicinskih i turističkih stručnjaka u regionu, a biće riječi i o pozitivnim iskustvima iz Velike Britanije, Ukrajine, zemalja Evropske unije i Bliskog istoka. Dio konferencije su i sastanci namijenjeni uspostavljanju međunarodne saradnje zdravstvenih institucija.