Privreda
1

Zbog većeg povrata PDV-a manjak prihoda UIOBiH od 37 miliona KM

FENA
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Za pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje povećala je prihode, ali i povrat PDV-a, zbog čega je ostvaren manjak od 37 miliona KM.

Naime, prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u maju je naplaćeno 3,3 posto brutoprihoda od indirektnih poreza više nego u istom mjesecu 2012.

Međutim, kako je istovremeno isplaćeno više povrata PDV-a za 5,8 posto, neto rast prihoda u maju je iznosio 2,8 posto.

Posmatrano na nivou perioda januar - maj 2013. rast bruto prihoda od indirektnih poreza je iznosio 0,96 posto.

Na nivou pet mjeseci isplaćeno je 16,7 posto više povrata PDV-a, što je u konačnici rezultiralo manjkom prihoda od 37 miliona KM, odnosno padom od 1,9 posto, podaci su Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

U prvih pet mjeseci 2013. negativni trendovi su zabilježeni kod svih glavnih grupa prihoda od indirektnih poreza.

Ipak, pozitivna kretanja u maju su dovela do smanjenja dubioze kod prihoda od akciza, dok je kod neto PDV-a došlo do simboličnog smanjenja.

U maju 2013. zabilježeno je snažno povećanje naplate akciza na duhan od 14,8 posto, domaće derivate nafte od 34,1 posto i grupu proizvoda koju čine alkohol, pivo, vino, alkoholna i bezalkoholna pića, 7,1 posto.

Snažan porast prihoda od akciza na uvezene cigarete odnosi se uglavnom na cigarete iz Hrvatske pred ulazak Hrvatske u EU.

Time su se ostvarila predviđanja Odjeljenja UIO za makroekonomsku anlaizu da će proizvođači cigareta iz Hrvatske, u cilju zadržavanja tržišta nakon ulaska Hrvatske u EU, primijeniti strategije koje podrazumijevaju što duže odlaganje primjene carina.

Međutim, s obzirom na visok udio cigareta iz Hrvatske u tržištu BiH, može se očekivati da će gomilanje zaliha cigareta prije 1.jula 2013. dovesti do značajnog pada prihoda od akciza u narednih nekoliko mjeseci.