Privreda
5

Zbog skupog roaminga 50 posto Evropljana ne koristi mobitel na putovanjima

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U izvještaju Evropske komisije o upotrebi mobilnih telefona od strane državljana zemalja članica Evropske unije (EU) tokom putovanja u svijetu, navedeno je da 94 posto građana EU-a prilikom putovanja u druge zemlje, zbog visokih cijena roaminga, mnogo manje koristi mobitel i mobilni internet.

Prema ovom izvještaju, 47 posto državljana Evropske unije nikada ne koristi mobilni internet u drugoj zemlji, zbog visokih cijena roaminga.

Isti izvor navodi kako samo deset posto državljana zemalja EU-a, prilikom boravka u drugim zemljama, koristi elektronsku poštu, dok samo pet posto njih koristi društvene mreže.

Prema istraživanju Evropske komisije, samo osam posto Evropljana, tokom boravka u drugim zemljama, koristi mobilni telefon kao što koriste u svojoj domovini, dok 30 posto nikako ne koristi mobitel prilikom putovanja u drugim zemljama.

U istraživanju je naglašeno da državljani zemalja EU-a, uglavnom, preferiraju slanje kratkih poruka umjesto razgovora telefonom, dok 28 posto u potpunosti isključuje mobilni telefon tokom boravka u drugim zemljama.

Povjerenica za digitalne tehnologije Evropske unije Neelie Kroes izjavila je da je šokirana ovakvim podacima.

“Na osnovu rezultata ovog istraživanja, potrebno je učiniti napore kako bi se smanjio trošak roaminga za državljane zemalja EU-a prilikom putovanja u drugim zemljama”, rekla je ona.

Napomenula je kako je potrebno “nakon 2016. godine u potpunosti ukinuti dodatno plaćanje za roaming”.

S druge strane, želeći preduhitriti novi evropski propis koji tek treba biti usvojen u Evropskom parlamentu i kojim se predlaže izjednačavanje cijene mobilnog telefoniranja u roamingu s cijenama u nacionalnom prometu, vodeći francuski mobilni operateri počeli su dobrovoljno nuditi pakete u kojima više ne naplaćuju posebne naknade za roaming.

Ovakav potez Francuza označava veliki preokret unutar industrije koja je donedavno pružala velik otpor lobistima u Briselu protiv troškova roaminga.