Ekonomija jede samu sebe
230

Zbog rasta akciza na cigarete i crnog tržišta, legalna prodaja u BiH je na najnižim granama

Piše: Ervin Mušinović
O katastrofalnom stanju u kojem se nalazi bosanskohercegovačko tržište, suočeno s konstantnim rastom sive ekonomije i akciza na cigarete, dovoljno govori podatak da su duhanske kompanije izuzetno zabrinute za opstanak na našem tržištu.

Borba protiv sive ekonomije trebala bi biti jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine zbog velikoga udjela takvih aktivnosti u privredi zemlje. Udio sive ekonomije u BDP-u BiH iznosi blizu 25 posto, što znači da blizu 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju.

Politika bh. vlasti, kojom je godinama ignorisan ovaj ključni ekonomski problem, počela se direktno održavati i na funkcionisanje same privrede. Uprkos velikom broju deklarativnih poteza vezanih za borbu protiv sive ekonomije, domaće vlasti u praksi su malo uradile da bi se izborile s ovim oblikom ekonomske pošasti.

Jedna od vodećih multinacionalnih kompanija British American Tobacco (BAT) 2017. godine je od Fabrike duhana Sarajevo (FDS) kupila sve duhanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press). S obzirom na to da se često pogrešno tumači, posebno je važno istaći da BAT nije kupio FDS, kao ni objekte u vlasništvu FDS-a već isključivo duhanske brendove.

Godinu dana poslije, siva ekonomija u BiH prisilila je BAT da preseli proizvodnju svojih brendova iz BiH u susjedne zemlje. Iz BAT-a su za Klix.ba kazali da uslužna proizvodnja koju Fabrika duhana Sarajevo (FDS) provodi za BAT nije prestala.

"Kako je BAT kupio brendove FDS-a, sukladno preferencijama pušača i stanju na tržištu, provodi i politiku proizvodnje i prodaje istih. Nažalost, zbog velikih poremećaja na tržištu BiH uzrokovanih rastom akciza te zbog pada legalnog tržišta za više od 35 posto u posljednje tri godine, nije ugrožena prodaja i distribucija bivših brendova FDS-a, nego i svih drugih brendova BAT-a i drugih takmaca na tržištu. Nije teško primijetiti da se na nelegalnom tržištu pojavilo više od 80 nelegalno proizvedenih brendova. Zbog svega toga i budućnost proizvodnje, ne samo bivših brendova FDS-a, nego i svih ostalih legalno proizvedenih brendova na tržištu BiH je upitna", rekli su nam iz BAT-a.

Bosnsakohercegovačke vlasti posebno bi trebala zabrinuti poruka kako je upitna budućnost proizvodnje i svih ostalih legalno proizvedenih brendova, a ne samo brendova BAT-a.

Što se tiče stalnog rasta akciza, duhanska industrija je u nekoliko navrata upozoravala bh. vlasti da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju uskladiti standarde s Evropskom unijom, dok su prosječne plaće u državi ispod evropskog standarda.

I same vlasti u našoj zemlji zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine, međutim to ih nije spriječilo da 1. januara 2019. godine ponovo povećaju minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje.

Spekuliše se da je od 2012. godine BiH izgubila 600-700 miliona KM budžetskih prihoda zbog prevelikog opterećenja na duhan i generalnog rasta crnog tržišta.