Upitne okolnosti
27

Zbog nesavjesne prodaje imovine preduzeća Satex KS oštećen za nekoliko miliona KM

M. P.
Kanton nikad nije zaveden kao vlasnik ovog preduzeća, kaže Delić (Foto: T. S./Klix.ba)
Kanton nikad nije zaveden kao vlasnik ovog preduzeća, kaže Delić (Foto: T. S./Klix.ba)
Revizijom finansijskih podataka u 2021. godini Ministarstvo privrede KS došlo je do podataka o neaktivnom privrednom društvu s većinskim učešćem državnog kapitala, a riječ je o firmi Satex, odnosno o "prodaji imovine preduzeća pod upitnim okolnostima i dugogodišnjem plaćanju komunalnih troškova".

Rekao je ovo kantonalni ministar privrede Adnan Delić te istakao kako se radi i o troškovima na ime naknada za četiri penzionisana radnika za čuvanje imovine koja je prodata privatnom pravnom licu.

"Nakon interne analize u aprilu prošle godine poslali smo prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, sa zahtjevom za provjeru prodaje imovine preduzeća Satex, ukupne površine 670 kvadratnih metara. Od ureda smo dobili informaciju da su nakon prikupljanja podataka i dokumentacije zaključili da je pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2008. godine raskinut ugovor o kupoprodaji 67 posto državnog kapitala preduzeća. Registar vrijednosnih papira u FBiH je nakon toga vratio 67 posto kapitala preduzeća Vladi KS, čime je Kanton ponovo postao većinski vlasnik ovog preduzeća", kazao je Delić.

U trenutku privatizacije 2002. godine, preduzeće Satex, kako je to kazao Delić, u svom vlasništvu je imalo tri značajne nekretnine, od kojih se dvije nalaze u ulici Bistrik, a jedna u ulici Josipa Štadlera.

"U periodu od 2002. do 2008. godine, kada je raskinut ugovor o privatizaciji, Emin Fatkić je kao tadašnji vlasnik i direktor preduzeća prodao dvije nekretnine u ulici Bistrik, jednu fizičkim osobama, a drugu Sarajevskoj pivari, uprkos činjenici da prodaja nekretnina nije bila dozvoljena ugovorom o privatizaciji ovog preduzeća, dok je nekretnina u ulici Josipa Štadlera, u istom periodu, još uvijek bila u vlasništvu preduzeća Satex, s tim da je u tom periodu za preduzeće stvoren dug od 90.589,42 KM, a po osnovu Ugovora o zakupu između firmi Satex i BVD d.o.o. Sarajevo. Na osnovu ovog ugovora, firma BVD, koja je kasnije promijenila ime u BBH d.o.o. Sarajevo, podigla je tužbu protiv firme Satex, usljed koje se vodio parnični postupak po osnovu kojeg je donesena presuda Općinskog suda u Sarajevu 2006. godine na osnovu koje je Sud obavezao firmu Satex da firmi BVD na ime duga isplati iznos od 90.589,42 KM", pojasnio je Delić.

Ured je, kako je dodao Delić, uvidom u Registar poslovnih subjekata došao i do podatka da je firma BBH metodom obaranja prodajne cijene kupila nekretninu u ulici Josipa Štadlera za 290.000 KM, iako joj je procijenjena tržišna vrijednost od sudskog vještaka iznosila 571.280,56 KM.

"Dok su sudovi vodili maratonske postupke, pojedinci koji su zaključivali ugovore o ustupanju prava raspolaganja nad nekretninama u vlasništvu društva Satex sa direktorom Eminom Fatkićem, su svu nelegalno stečenu imovinu prepisali na druge osobe ili je ta imovina raznim nelegalnim aktivnostima uknjižena na druge pravne osobe, zbog čega nije mogla biti izvršena presuda Općinskog suda u Sarajevu od 18. 11. 2013. godine, kojom je utvrđena ništavnost ugovora o ustupanju prava nad nekretninama od 12. 7. 2004. godine, koji su zaključili kupci s direktorom Fatkićem. Vrijednost ovog spora bila je 3.129.580 KM, a u konačnici 2.049.580 KM", kaže Delić.

Zbog svega navednog, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2008. godine podiglo optužnicu protiv Emina Fatkića, a 2009. godine Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je na tri godine zatvora.

"Osim navedenog, pregledom dokumentacije u Ministarstvu privrede KS naišli smo na podatke da, uprkos činjenici da ovo privredno društvo ne obavlja registrovane djelatnosti te da formalno-pravno Kanton nikad nije zaveden kao vlasnik, iz budžeta su se izdvajala sredstva za čuvanje objekta koji je u vlasništvu privatnog pravnog subjekta", kazao je Delić.

Naveo je Delić i da je iz budžeta po osnovu naknada za topli obrok i kupone za prijevoz u periodu od 2008. do 2014. godine isplaćeno oko 87.533,56 KM, dok je u istom periodu za komunalne troškove ovog preduzeća izdvojeno 13.660 KM, za obavezno zdravstveno osiguranje radnika preduzeća 86.860 KM te jednokratne novčane pomoći 51.260 KM.

Ovaj predmet trenutno je aktivan u Kantonalnom tužilaštvu KS i već 10. februara zakazano je pripremno ročište za povrat 2.049.580 KM, a na osnovu presude Općinskog suda u Sarajevu od 18. 11. 2013. godine.

"Privatizacija preduzeća Satex Kantonu Sarajevo donijela je milionske finansijske gubitke zbog prodaje imovine preduzeća pod sumnjivim okolnostima, ali i oko 200.000 KM finansijskih izdataka za naknade radnicima i komunalno održavanje preduzeća koje nikad nije zavedeno kao vlasništvo Kantona", istakao je ministar te dodao kako je dobio informaciju od KJP ZOI '84 da je ovom preduzeću blokiran račun zbog naplate dugovanja u iznosu od 560.000 KM nastalih po osnovu ugovora potpisanog 2009. godine sa slovenskim preduzećem Peeroton što je, kako je istakao, još jedan u nizu primjera odnosa prethodnih sistema vlasti prema imovini javnih preduzeća.

Iz Ministarstva su istakli i da je u resoru privrede još 40 privrednih subjekata koji su predmet sudskih sporova zbog nesavjesnog odnosa prethodnih predstavnika vlasti, kao i organa uprave javnih preduzeća prema imovini tih preduzeća.