Privreda
0

Završena anketa: Građani odabrali dizajn mosta Počitelj

Klix.ba
Most Počitelj bit će dug 975 i visok 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara, rezultat je petnaestodnevne ankete o odabiru dizajna mosta Počitelj koju je JP Autoceste Federacije BiH provelo na zvaničnoj Facebook stranici.

Obzirom na značaj koje imaju društvene mreže u poslovanju, pružajući jednostavniju i bržu komunikaciju, kao i veću vidljivost sa korisnicima, JP Autoceste FBiH je odlučilo da omogući da građani daju svoje mišljenje za tri ponuđena rješenja. Mišljenje građana koji su glasali uzet će se u obzir prilikom odabira dizajna mosta Počitelj.

Izgradnja autoceste na Koridoru Vc je projekat prije svega za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

"U anketi je učestovalo preko sedam hiljada građana koji su svojim glasanjem učestvovali u odabiru dizajna mosta Počitelj. Zadovoljni smo zainteresovanošću građana koji su svojim glasovima dali doprinos u izboru dizajna mosta Počitelj. JP Autoceste FBiH su ovom anketom dali mogućnost da građani daju svoje mišljenje, a na drugi način ovo je i promocija onoga što JP Autoceste FBiH rade kako u Hercegovini tako i u cijeloj našoj zemlji“, izjavio je direktor Ensad Karić.

Slučajnim odabirom 15 njih je osvojilo ACC TAG uređaj sa dopunom koji omogućava elektronsko plaćanje korištenja autoceste bez zaustavljanja. Nagrađeni su Mahir Mulić, Ružica Pušina, Nedim Dervoz, Luka Kurilić, Alen Petrović, Đana Marić, Almir Demirović, Anel Gološ, Igor Marić, Tomislav Zovko, Tiho Jurić, Faruk Brkić i Mario Pajić, Zlatan Saler.

Prednapregnuti betonski most Počitelj, koji će se graditi sistemom slobodne konzolne gradnje, nalazi se sjeverno od grada Počitelja na dionici autoceste Koridora Vc Počitelj – Zvirovići. Most spaja dvije obale rijeke Neretve i prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste.

U fazi je izrada glavnog projekta dionice na kojoj se nalazi i ovaj most. Projekat rade domaće kompanije Konzorcij: Ipsa Institut d.o.o. Sarajevo i Divel d.o.o. Sarajevo. Rok za završetak projekta je kraj 2014. Početak gradnje dionice planiran je u 2015. godini, saopćeno je iz Autocesta Federacije BiH.