Privreda
0

Završen projekt jačanja privrednih komora BiH

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Područna privredna komora Banja Luka uspješno je okončala dvogodišnji projekt NET, finansiran sredstvima Pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) u iznosu od 243.665 EUR.

Projekt je započeo u junu 2011. godine s ciljem jačanja mreže privrednih komora Bosne i Hercegovine umrežavanjem i jačanjem dijaloga između organa uprave i komora, kao i prilagođavanje standardima evropskih privrednih komora tokom 24 mjeseca, kroz analizu prepreka u ostvarivanju osnovnih komorskih zadataka, obuku i stažiranje u partner komori Flandriji, Belgija.

Za ostvarivanje ovog cilja bilo je potrebno realizovati niz projektom planiranih aktivnosti. Odmah su formirani timovi za realizaciju projekta, stručni tim i tim za nadzor realizacije projekta koji su bili zaduženi za blagovremenu realizaciju projekta i ostvarivanje projektnih ciljeva.

Prvi zadatak u projektu je bio da se napravi reprezentativna analiza aktivnih komora u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, projektni tim je obavio intervjue s 15 aktivnih komora u BiH i prikupio relevantne podatke o stanju i aktivnostima komora u BiH.

Razgovarano je i o problemima i preprekama za poslovanje komora, kao i o preporukama za njihovo prevazilaženje.

Rezultat ove aktivnosti je brošura “Privredne komore u BiH” u kojoj su sumirani rezultati ove aktivnosti i predstavljene aktivne komore u BiH.

Uporedo s ovom aktivnosti, stučni tim je organizovao osam okruglih stolova na različite teme od interesa za komore. Svrha ovih skupova bila je da se unaprijedi dijalog privrednih komora s institucijama javne uprave na svim nivoima vlasti, privredom, ali i ostalim institucijama s kojima komore sarađuju.

Kao rezultat, projektni tim je uputio 10 inicijativa prema nadležnim institucijama i organima koje su relativno dobro prihvaćene. Ovim je projekt značajno uticao na povećanje komunikacije s tim institucijama, ali i podizanju važnosti komora u procesu donošenja važnih odluka.

Također, projektom je organizirano ukupno sedam interaktivnih radionica koje su vodili eminentni stručnjaci iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Projektom su realizovane i dvije studijske posjete partner komori VOKA u decembru 2012 i januaru 2013. godine.

Rezultati projekta su predstavljeni u brošuri “Dvije godine uspješne saradnje”, saopćeno je iz Područne privredne komore Banja Luka.