{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen projekt jačanja privrednih komora BiH

F
28.5.2013. u 12:39
0
3
Završen projekt jačanja privrednih komora BiH
0
Završen projekt jačanja privrednih komora BiH
Banja Luka
Područna privredna komora Banja Luka uspješno je okončala dvogodišnji projekt NET, finansiran sredstvima Pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) u iznosu od 243.665 EUR.
Projekt je započeo u junu 2011. godine s ciljem jačanja mreže privrednih komora Bosne i Hercegovine umrežavanjem i jačanjem dijaloga između organa uprave i komora, kao i prilagođavanje standardima evropskih privrednih komora tokom 24 mjeseca, kroz analizu prepreka u ostvarivanju osnovnih komorskih zadataka, obuku i stažiranje u partner komori Flandriji, Belgija.

Za ostvarivanje ovog cilja bilo je potrebno realizovati niz projektom planiranih aktivnosti. Odmah su formirani timovi za realizaciju projekta, stručni tim i tim za nadzor realizacije projekta koji su bili zaduženi za blagovremenu realizaciju projekta i ostvarivanje projektnih ciljeva.

Prvi zadatak u projektu je bio da se napravi reprezentativna analiza aktivnih komora u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, projektni tim je obavio intervjue s 15 aktivnih komora u BiH i prikupio relevantne podatke o stanju i aktivnostima komora u BiH.

Razgovarano je i o problemima i preprekama za poslovanje komora, kao i o preporukama za njihovo prevazilaženje.

Rezultat ove aktivnosti je brošura “Privredne komore u BiH” u kojoj su sumirani rezultati ove aktivnosti i predstavljene aktivne komore u BiH.

Uporedo s ovom aktivnosti, stučni tim je organizovao osam okruglih stolova na različite teme od interesa za komore. Svrha ovih skupova bila je da se unaprijedi dijalog privrednih komora s institucijama javne uprave na svim nivoima vlasti, privredom, ali i ostalim institucijama s kojima komore sarađuju.

Kao rezultat, projektni tim je uputio 10 inicijativa prema nadležnim institucijama i organima koje su relativno dobro prihvaćene. Ovim je projekt značajno uticao na povećanje komunikacije s tim institucijama, ali i podizanju važnosti komora u procesu donošenja važnih odluka.

Također, projektom je organizirano ukupno sedam interaktivnih radionica koje su vodili eminentni stručnjaci iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Projektom su realizovane i dvije studijske posjete partner komori VOKA u decembru 2012 i januaru 2013. godine.

Rezultati projekta su predstavljeni u brošuri “Dvije godine uspješne saradnje”, saopćeno je iz Područne privredne komore Banja Luka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Plašite li se da će se poskupljenje goriva odraziti na poskupljenje namirnica?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: