Uspješni rezultati
13

Završen 21. Mostarski sajam, zadovoljni i izlagači i organizatori

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Sajamski prostori u južnom dijelu Mostara lagano se prazne i svi podvlače crtu ispod 21. međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma za Klix.ba rezimirila je učinjeno u proteklih pet dana.

"Negdje oko 750 izlagača iz dvadesetak zemalja smo imali ove godine i možemo reći da smo napravili značajan iskorak. Prostorne kapacitete smo popunili već dva mjeseca prije početka, pa smo se mogli fokusirati na organizacijske detalje. Napravili smo zaista dobar sajam, a možda je tome pridonijela i činjenica da je Srbija zemlja partner. Oni su doveli šesdeset eminentnih kompanija, žele se pokazati i sarađivati", kazala je direktorica Bošnjak.

Sajam je i ove godine organizirao veliki broj konfrencija, stručnih skupova, B2B razgovora, najviše između bh. privrednika i ovih iz susjedstva.

"Kroz Mostarski sajam i ove godine smo uspješno povezivali poslovne ljude, a zbog toga sajam i postoji. Svi su jako zadovoljni urađenim poslom, izlagači su se potrudili da se prezenitraju u najbolje svijetlu, mi smo dali alat, a oni su odradili posao. Samo prvog sana sajma Mostar je posjetilo pedeset hiljada ljudi, to je velika stvar za sve nas", navela je direktorica sajma.

Već se špekulira da bi poslije Srbije ove godine, Kina mogla biti zemlja partner naredne godine.

"Kina se i onako prezentira na velikom prostoru, s mnogo svojih kompanija, aktivna je posebno u projektu 16+1 kojeg vodi ministar Šarović. Kinezi su zainteresirani da naredne godine budu zemlja partner, ali oni imaju veliki sistem i treba pričekati na tu odluku. Postoje još dvije zamlje koje se u kombinacijama", izjavila je.

Mostarskom sajmu između dvije manifestacije predstoji naporan posao, kaže nam Dalfina Bošnjak, nije to kako narod misli posao koji se radi samo jednu sedmicu godišnje. Treba posjetiti sve zemlje, privredne komore, velike kompanije...

Među izlagačima primjetili smo i simpatični izložbeni prostor Pčelinjaka Titarević iz Jajca, a Suada Titarević nama je kazala kako su svake godine na Mostarskom sajmu te kako je iza njih pet uspješnih dana.

"Zadovoljnih smo sajmom, dosta je zainteresiranih za naše proizvode. Obraduje nas činjenica da nas se sjete sa ranijih sajmova, to je dokaz kvalitete", kazala je Suada Titarević.

Brat Franjo iz Trapističkog samostana pored Banja Luke izlagao je poznati polutvrdi sir trapist, za kojeg kaže, da je jedini orginalni u svijetu.

"Proizvodnja je počela 1882. godine, nema nigdje napisana receptura, samo je u glavi i prenosi se s monaha na monaha. Svake godine smo na sajmu, zadovoljan sam s malo, a zadovoljan sam i s više. Ko nije zadovoljan s malo, neće biti zadovoljan ni s više", kazao nam je brat Franjo.

Kaže nam da nikad nemaju problema s prodajom, jer svi znaju za njihov kvalitet i različitost u odnosu na druge trapiste koji nisu spravljeni po orginalnoj recepturi.

Jučer su nagrađeni i najbolji izlagači, a po ocjenama žirija to su bili: Bakalar Komerc d.o.o Čapljina, ComTrade Group, d. d. Sarajevo, Guma M, HT Eronet, YTO Group Corporation, Hungarian National Trading House, Yugoimport SDPR, Cesar's Residence d.o.o, Kaldera Company d.o.o., Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije.