Svježe izdanje
583

Zavirite u novoizgrađeni terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Novi putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla već je u funkciji, a sva prateća oprema trebala bi biti nabavljena do konca augusta ove godine, potvrđeno je za portal Klix.ba. S druge strane, saznajemo da krajem ovog mjeseca počinje izgradnja atrija koji dosad ovaj aerodrom nije imao.

Krajem prošle godine tuzlanski aerodrom dobio je novu zgradu putničkog terminala površine 2.800 kvadratnih metara, čime su svi korisnici usluga dobili komforniji prostor za boravak.

Uređena check-in zona, čekaonica i caffe bar

Nakon investicije od 6.800.000 KM uslijedilo je unutrašnje uređenje objekta, određena potrebna oprema već je nabavljena, a kako je za Klix.ba potvrdio direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović, cjelokupna priča bi trebala biti zaokružena koncem augusta ove godine.

"Terminal je već u funkciji, a zbog tenderske procedure završetak uređenja enterijera i nabavke pokretne trake koja se treba ugraditi kako bi protok putnika i prtljaga bio intenzivniji, mi očekujemo koncem augusta ove godine", rekao nam je Karasalihović.

Dolaskom na ovaj aerodrom sve putnike već dočekuje uređena check-in zona, čekaonica, ali i caffe bar.

Nakon rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove moderne zgrade Međunarodni aerodrom Tuzla dobio je mogućnost opsluživanja 720 putnika u jednom vršnom satu, a koji se ukrcavaju u dva bazna aviona kompanije Wizz Air.

Atrij od 900 kvadrata

Kapacitet aerodroma će biti proširen i s modernim atrijem površine 900 kvadratnih metara, a kako nam je potvrdio Karasalihović, početak radova na izgradnji objekta vrijednog skoro milion i po maraka se očekuje krajem ovog mjeseca.

"S obzirom da je završena kompletna tenderska procedura, krajem ovog mjeseca ćemo uvesti izvođača radova te samim tim početi sa izgradnjom atrija koji dosad nije postojao", naglasio je Karasalihović.

U atriju će biti smještene suvenirnice, rent a car i turističke agencije te će putnički terminal i na ovaj način biti dodatno rasterećen, s obzirom na to da se svi spomenuti montažni objekti nalaze u glavnoj zgradi aerodroma.

Kroz ovaj projekt će biti izrađena i kanalizaciona mreža s uređajem za prečišćavanje otpadnih voda, a okončanje svih radova se očekuje krajem ove godine.

S druge strane, Međunarodni aerodrom Tuzla za prva tri mjeseca ove godine zabilježio je pad broja prevezenih putnika u odnosu na isti period lani. Kako nam je potvrđeno, u januaru, februaru i martu 2019. prevezeno je ukupno 102.678 putnika.

"U poređenju s prva tri mjeseca prošle godine, mi u januaru, februaru i martu imamo smanjeni broj putnika za 14 posto, jer je kompanija Wizz Air u zimskoj sezoni ukinula letove na četiri destinacije. Međutim, od 1. aprila destinacije su ponovo vraćene i nadam se da ćemo plan za 2019. godinu ispuniti, a on je u odnosu na prošlu godinu veći za sedam posto", zaključio je Karasalihović za Klix.ba.