Velika posjećenost
55

Zatvorena vrata Mostarskog sajma: Organizatori kažu da je bio najbolji do sada

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Dvadeset četvrti međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2023., na kojem se predstavilo oko 800 izlagača iz 30 zemalja, zatvorio je svoja vrata.

Ovogodišnji sajam, koji se održao od 2. do 6. maja, prema riječima organizatora, napravio je veliki iskorak kad je riječ o posjeti štandovima, promociji izlagača i konferencijskom dijelu.

Direktorica sajma Dalfina Bošnjak kaže da o konkretnim brojkama još ne možemo govoriti, ali smatra da ovo bilo najbolje izdanje sajma.

"Hvala svima koji su doprinijeli organizaciji, kako izložbenog tako i konferencijskog dijela sajma, a napose mome malom ali uistinu vrijednom timu koji svih ovih godina pravi pothvat i Mostarski sajam svrstava u vrh najboljih sajmova u regiji", kazala je Bošnjak.

Ističe da zasluge za uspješno organiziranu manifestaciju u velikoj mjeri idu i zemlji partneru državi Izrael, koja se u Mostaru predstavila na Nacionalnom štandu s najvećim firmama.

"Njihov inovativni pristup izlaganja, te brojne konferencije, edukativne radionice, virtualne šetnje jako su doprinijele kvaliteti sajamske ponude i posjete. Izrael je preko svoje Gospodarske komore u Mostaru najavio konkretne planove za ulaganje u Mostar i Hercegovinu", kaže Bošnjak.

Posebno bitnim ocjenjuje što su izlagači iskazali jak poduzetnički duh, što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima.

Bošnjak nam kaže da su interes za nastup na sajmu pokazale i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru, i posebno iskazala zadovoljstvo što su najavile svoj dolazak dogodine.

Također, po njezinim riječima, zemlje koje su bile ranije partneri, kao što je Italija, najavila je dolazak većeg broja svojih firmi u Mostar.

Mostarski sajam je ove godine napravio iskorak i time što je s Bjelovarskim sajmom, potpisao sporazum o saradnji na projektima međugranične saradnje.

Podsjetimo da su na svečanosti otvorenja 24. mostarskog sajma učestvovali visoki izaslanici iz zemalja regije svijeta. S govornice sajma, uz ostalo, javnosti su se obratili Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

Poslali su poruke mira, stabilnosti i međusobne saradnje zemalja regije, što je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara, poslavši pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet. Tokom sajma, održano je nekoliko izuzetno posjećenih i značajnih konferencija, foruma, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, a potpisani su i mnogi ugovori.

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju evropskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, zapošljavanju mladih i IT sektoru… Opću sajamsku izložbu, pratila je i tradicionalna podsajamska manifestacija Sajam turizma, odnosno sajam vina i vinogradara te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.