{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zastoj u radu Koncerna JP Elektroprivreda BiH"

F
5.5.2011. u 17:12
0
0
"Zastoj u radu Koncerna JP Elektroprivreda BiH"
0
"Zastoj u radu Koncerna JP Elektroprivreda BiH"
Erdal Trhulj
Nakon što je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmotrila preliminarni izvještaj o poslovanju privrednih društava iz nadležnosti Ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je niz zaključaka čiji je sažetak da ona u roku od 30 dana dobije kompletiranu sliku te da bude započet plan rekonstrukcije, održivosti i razvoja federalne privrede i industrije.
Resorno ministarstvo je zaduženo da u tom roku formira grupu za izradu navedenog plana i Vladi dostavi prijedlog rješenja zajedno sa zadacima i rokovima za izradu, izjavio je na pres-konferenciji resorni ministar Erdal Trhulj.

Istovremeno su privredna društva koja su prošle godine poslovala s gubitkom obavezana da u roku od 45 dana naprave sanacioni plan, ponude ga na razmatranje i usvajanje upravljačkim strukturama te postupe u skladu s njim.

Trhulj je naveo konstataciju Vlade da je nakon početnih pozitivnih rezultata Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo došlo do zastoja s mogućim negativnim posljedicama po cijeli koncern, pa su Ministarstvo na čijem je čelu Trhulj, nadzorni odbori i uprave Koncerna te rudnika obavezani na dodatne napore kako bi svi segmenti Koncerna potpuno profunkcionirali.

Ujedno je Koncern zadužen za izradu petogodišnjeg plana razvoja, rekao je Trhulj.

Razmatrajući stanje u namjenskoj industriji, gdje malo preduzeća pozitivno posluje, Vlada je zaključila da Ministarstvo najdalje za 20 dana pripremi cjelovitu analizu stanja i pravce daljnjeg djelovanja, s čim će upoznati Vladu, kao i da analizira mogućnost za kreditno zaduženje FBiH radi održivosti, restrukturiranja i razvoja privrede i industrije, uključujući procjene o mogućoj visini zaduženja.

Vlada od Agencije za privatizaciju FBiH traži da za 20 dana utvrdi listu i procijeni moguću vrijednost od prodaje državnog kapitala u društvima u kojima FBiH nema većinski upravljački paket, a u posljednjih nekoliko godina nije bilo prihoda od dobiti.

Ministarstvo na čijem je čelu Trhulj, kao i Ministarstvo finansija zaduženi su da u roku od 15 dana razgovaraju s Udruženjem banaka o omogućavanju revolvinga kredita privrednim društvima kojima su neophodni za održivost proizvodnje i radnih mjesta.

Ministarstvo prostornog uređenja dobilo je zaduženje da izradi zakon o građenju koji će se odnositi na projekte od općeg interesa za FBiH.

To je s ciljem ubrzanja procedure izdavanja dozvola za građenje ovakvih objekata. Ministarstvo je zaduženo i za zakonske izmjene o prostornom planiranju, čime bi se stekli uvjeti za izgradnju takvih objekata do donošenja novog prostornog plana.

Ministarstvu finansija je naloženo da inicira zakonske izmjene o javnim nabavkama BiH radi ukidanja eliminatornih uvjeta plaćanja doprinosa i poreza, kako bi sva privredna društva u FBiH mogla učestvovati na javnim tenderima.

Posebno poglavlje u toku ove tačke dnevnog reda posvećeno je dugovima privrednih društava za doprinose u oblasti zdravstvenog osiguranja.

Precizan iznos dugova se još ne zna, pa su Federalno ministarstvo zdravstva i Porezna uprava zaduženi da za 20 dana procijene dugovanja privrednih društava po ovom osnovu te predlože mjere i načine za otpis dugova za usluge koje nisu izvršene.

Također treba predložiti način za redovniju naplatu (redovnih) obaveza za zdravstvenu zaštitu, rekao je ministar Trhulj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: