Najveća dobit od 2015.
24

Zašto su porasle cijene soka od narandže na globalnim tržištima

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dok potrošači tragaju za zdravim proizvodima tokom pandemije koronavirusa, cijena soka od narandže uvećana je za više od 20 posto ovog mjeseca.

Iako je potražnja rasla, ponuda je pogođena, jer se proizvođači bore za prijevoz robe zbog transportnih ograničenja. To je potaknulo rast takozvanih "futures" cijena narandže, koje ukazuju na cijenu isporuke u narednim mjesecima. Sok od narandže najbolji je proizvod do sada u ovoj godini, piše BBC.

"Izbijanje epidemije COVID 19 pogađa i prodaju i potražnju soka od narandže. Svojstva za jačanje imunološkog sistema privlače potražnju, dok jednostavno nema dovoljno tankera, jer aviokompanije ne vrše letove i manjak je robe", rekao je Stephen Innes, glavni strateg za globalno tržište brokera AxiCorp.

S aspekta ponude postoje i problemi u vezi s nedostatkom radnika, jer plantaže uvode ograničenja poput socijalne distance.

"Trgovci se pitaju hoće li radnici zaposliti ljude ovdje na Floridi i u Brazilu", rekao je Jack Scoville iz trgovačke kompanije Price Futures Group u SAD-u.

Prodaja soka od narandže doživljava svoj najveći mjesečni dobitak od oktobra 2015. godine. U Londonu je indeks FTSE 100 u posljednjih mjesec dana niži za više od 13 posto, dok je na Wall Streetu Dow Jones Industrial Average pao više od 16 posto.

Većina robe ima "buduću" cijenu kojom se može trgovati na razmjeni, poput Interkontinentalne berze (ICE). Terminski ugovori pomažu kompanijama da ubuduće postave fiksne cijene kako bi ih zaštitili od potencijalnih skokova cijena.

Budući ugovori uobičajeni su za robu poput narandže i pšenice koja je osjetljiva na nagli rast cijena usljed loših žetvi i prirodnih katastrofa.