'Kupujmo i koristimo domaće'
0

Započinje borba za spas bh. privrede

FENA
Udruženje ''Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH'' održalo je danas konferenciju za medije povodom nepostojanja zakona o trgovačkim pravilima i nezavidnoj situaciji u kojoj se bh. proizvođači nalaze.Konferenciji su prisustvovali politički akteri i privrednici iz cijele BiH koji su pogođeni spomenutom problematikom.

Zakon o trgovačkim pravilima bi regulirao položaj domaćih proizvođača i uvjete pod kojima bi plasirali svoje proizvode u velike trgovačke centre.

''Ovo je početak borbe Udruženja i domaćih privrednika za uređenje oblasti trgovine u BiH. Ne tražimo povlašten položaj za domaće proizvođače već zakonsku regulativu koja će izjednačiti uslove poslovanja za domaće i strane kompanije'', izjavio je predsjednik Udruženja ''Kupujmo i koristimo domaće'' Admir Kapo.

Sadašnji uvjeti dovode domaće firme u podređeni položaj, otežavaju im poslovanje te umanjuju konkurentnost na tržištu u odnosu na strane proizvođače, što će postepeno dovesti do potpunog kolapsa bh. privrede.

Otvaranjem i širenjem novih velikih centara povećavaju se problemi bh. proizvođača.

Direktor kompanije ''Brojler'' Zlatan Ivanović kaže da veliki tržni centri sputavaju bh. privredu izbacivanjem i poskupljivanjem bh. proizvoda s polica i ''guranjem'' proizvoda zemalja iz kojih dolaze te postavljanjem uvjeta koji postepeno uništavaju domaće proizvođače.

Potrebno je skrenuti pažnju javnosti i kupaca na dešavanja u privredi i na porijeklo proizvoda koje kupuju, jer kupovinom domaćih proizvoda pomažu cijeloj BiH.

''Ako ne dođe do promjena uskoro nećemo imati ništa da ponudimo, što će dovesti do gašenja preostalih domaćih trgovinskih lanaca. To bi vodilo ka otpuštanju hiljada radnika koji žive od domaće proizvodnje, kazao je Silvio Pantner, brand menadžer firme Eckes - Granini.

Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je podsjetio prisutne da je jedan od ključnih uvjeta za ulazak BiH u EU liberizacija trgovine koja odmaže domaćoj privredi, te im predložio da iskoriste Zakon o konkurenciji, kojim se uređuju pravila, mjere i postupci zaštite tržišne konkurencije, nadležnosti i način rada Konkurencijskog vijeća na zaštiti i promociji tržišne konkurencije u BiH, u borbi za reguliranje bh. trgovine.