Pravilnik van snage
359

Za sada ništa od zamjene fiskalnih kasa u Federaciji BiH

FENA
Pravilnik je predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje, kaže Milićevi/Foto: Shutterstock
Pravilnik je predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje, kaže Milićevi/Foto: Shutterstock
Postupajući po Zaključku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zaprimljenom u Federalnom ministarstvu finansija, ministrica finansija Jelka Milićević danas je stavila van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

Jedan od osnovnih ciljeva je, kako je kazala Milićević, osiguranje pravičnog poreznog sistema i poduzimanje mjera protiv poreznih utaja i prevara.

"Pravilnik je upravo predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje kroz postepenu zamjenu zastarjelih uređaja s uređajima koji evidentiraju promet u realnom vremenu. Navedeno je u direktnoj mjeri s naplatom javnih prihoda i fiskalnom stabilnošću FBiH, što je ustavna obaveza, ne samo ovog ministarstva, nego i Vlade i zastupnika u Parlamentu FBiH. Nažalost, zbog dnevnopolitičkih potreba, zamjena fiskalnih uređaja neutemeljeno je predstavljena kao dodatni namet za privrednike", kazala je Milićević.

Milićević je, saopšteno je iz Ministarstva, izrazila žaljenje jer gubici u proračunu nanose štetu svima, te "osim manje naplate poreza, za direktnu posljedicu imaju pad koeficijenta u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za Federaciju BIH koji je u četvrtom kvartalu 2021. godine dosegao najniži nivo od uvođenja PDV-a u Bosni i Hercegovini".