Program podrške mladima
393

Za pokretanje startup poslovnih subjekata mladih izdvojeno 1,3 miliona KM

FENA
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo
Program Podrška mladima za pokretanje startup poslovnih subjekata, kaže ministar privrede KS Adnan Delić, ima za cilj probuditi poduzetnički duh kod mladih i motivisati kreativne mlade pojedince s inovativnim i provodivim poslovnim idejama za pokretanje vlastitog biznisa.

Delić kaže i kako je ukupan iznos planiranih sredstava za provođenje svih aktivnosti po tom programu 1.300.000 KM, kao i da je predviđena poticajna grant podrška po pojedinačnom korisniku koja se, u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuju u maksimalnom iznosu do 18.600 KM.

Od tog iznosa, pojasnio je, kao grant podršku pojedinačni korisnik može dobiti maksimalno do 15.000 KM, dok je od preostalih 3.600 KM, 3.000 KM predviđeno za finansiranje isplate minimalne mjesečne neto plate za prvih šest mjeseci rada i dio troškova zakonom propisanih poreza i doprinosa na neto platu, te ostale naknade u ukupnom iznosu od 600 KM za odabranog podnosioca prijave koji je zaposlen kod korisnika sredstava.

Po Javnom pozivu dozvoljeno je podnijeti samo jednu prijavu. Pravo učešća imaju mladi, shodno Zakonu o mladima FBiH, u dobnoj skupini od 18 do 35 godina, s prebivalištem na području Kantona Sarajevo, te koji su prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Krajnji rok za zaključivanje ugovora s poslovnim subjektom, korisnikom poticajnih sredstava, koji je u stopostotnom vlasništvu odabranog podnosioca prijave i koji Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo dostavi neophodnu dokumentaciju do 15. decembra ove godine, je 31. decembar 2021. godine.

"Programom je predviđeno da se osigura podrška i poticaj za pokretanje vlastitog startup poslovnog subjekta za oko 70 mladih nezaposlenih osoba s područja Kantona Sarajevo. Rok za podnošenje prijave na ovaj Javni poziv je 30 dana od dana objave obavještenja ovog Javnog poziva u Službenim novinama Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.