Otvoren javni poziv
47

Za očuvanje starih zanata u Sarajevu ove godine izdvojeno 500 hiljada KM

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je na svojoj zvaničnoj internet stranici ovogodišnji Javni poziv za promociju i očuvanje starih - tradicionalnih zanata.

Javni poziv za ovu godinu razlikuje se od prošlogodišnjih javnih poziva koje se raspisivalo u dva navrata i po osnovu kojih je iz ukupnog iznosa sredstava od 500.000 KM isplaćeno po nešto više od 700 KM svima koji su prošli javne pozive.

"Ove godine, zbog novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg je u aprilu ove godine donesena i Uredba o zaštiti starih i tradicionalnih zanata i mi smo morali svoja akta uskladiti i shodno kriterijima propisanim po novim pravilima pripremiti javni poziv koji sada zahtijeva projekte na osnovu kojih se dodjeljuju sredstva po javnom pozivu", navodi se u zvaničnom saopćenju Ministarstva privrede KS.

Povećan je iznos sredstava za očuvanje i promociju starih - zanata tokom prošle godine i to sa 150.000 KM na 500.000, a ovogodišnjim javnim pozivom kroz prijavljene projekte svaki pojedinačni aplikant može ostvariti pravo na iznos od 3.000 do 6.000 KM, ovisno od grupe kojoj pripada i vrste projekta koji prijavljuje na javni poziv.

Javni poziv sa svim neophodnim pojašnjenjima dostupan je na linku.