Približavanje EU
17

Wigemark: Političari u BiH se trebaju držati podalje od biznisa

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark poručio je u svom govoru na Sarajevo Business Forumu (SBF) političarima da se drže dalje od biznisa.

Wigemark je rekao da je u istoj sali u kojoj se održava SBF za govornicom stajao predsjednik Evropske komisije i predstavljao novu strategiju EU za Zapadni Balkan.

Kako kaže, sutra će predsjednik Evropskog vijeća boraviti u Sarajevu te održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Podsjetio je da će sutra biti potpisan sporazum koji se odnosi na Koridor 5C.

Istakao je da se BiH približava Evropskoj uniji i da će se za mjesec dana u Sofiji govoriti o budućnosti Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, kao i o povezivanju ovog regiona.

On je podsjetio da su vlasti u BiH započele provođenje mjera iz Reformske agende te da je nužno provesti strukturalne reforme koje će poboljšati ekonomske prilike u našoj zemlji.

Wigemark je rekao da je potrebno unaprijediti poslovnu klimu i da je neprihvatljivo da se čeka i do 24 sata na prelaženje granica u regionu.

"Svi moramo raditi zajedno. Drago mi je što ovdje vidim poslovne ljude iz cijelog svijeta", kazao je Wigemark.

On je rekao da bi se političari u BiH trebali držati podalje od biznisa. Dodao je da se nada kako će se odmah nakon izbora početi raditi na reformi javne uprave koja mora postati efikasna.

"Ja sam optimista. Proces EU integracija pomoći će vam da krenete naprijed", rekao je Wigemark.

Istakao je važnost regionalne, ali i međunarodne trgovine, podvlačeći kako je nedopustiva izgradnja novih barijera u ekonomskom smislu.