Fragilno tržište
26

Vrijednost kakaa se udvostručila u odnosu na prošlu godinu, šta će to značiti za cijenu čokolade?

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Budući da se cijena tone sirovog kakaa na londonskoj robnoj berzi nedavno popela na rekordnih 5.500 eura ljubitelji čokolade imaju razloga za zabrinutost.

Prije samo godinu dana iznosio je 2.500 eura, a prošlog mjeseca 4.000 eura.

"Kilogram kakaa skuplji je gotovo tri eura nego prije godinu dana", rekao je glasnogovornik njemačkog proizvođača čokolade Ritter Sport.

"Svako može sam zaključiti što to znači za troškove proizvodnje čokoladice od 100 grama, koja sadrži između 35 i 70 posto kakaa, ali trenutno procjenjujemo situaciju u cjelini", rekao je.

U kompaniji ne žele ništa govoriti o mogućim poskupljenjima iz antimonopolskih razloga. Međutim, izvršni direktor trgovačkog udruženja je zabrinut.

"Povećane cijene sirovina i plaće mogu dovesti do povećanja troškova, što bi se moglo prenijeti na potrošače", rekao je Solveig Schneider, zamjenik glavnog direktora Savezne udruge njemačke konditorske industrije (BDSI).

I u Sjedinjenim Američkim Državama Hershey, jedan od najvećih svjetskih proizvođača slatkiša, nije isključio povećanje cijena.

Michele Buck, izvršna direktorica američke kompanije Hershey, jednog od najvećih svjetskih proizvođača slastica, nije isključila povećanje cijena.

"S obzirom na to gdje su cijene kakaovca, koristit ćemo sve alate u našem alatu, uključujući određivanje cijena, kao način upravljanja poslovanjem", rekla je izvršna direktorica Michele Buck tokom predstavljanja rezultata čokoladnog diva sredinom februara. Nedavni komentari njenog konkurenta, švicarskog prehrambenog diva Nestléa, bili su slični.

Glavni razlog zašto je cijena kakaovca nedavno tako naglo porasla je to što je ponuda u zemljama u kojima se uzgaja postala sve oskudnija. Obala Slonovače i Gana čine 60 posto svjetske proizvodnje kakaa. Klimatske promjene imaju značajan utjecaj na uzgoj.

Češći ekstremni vremenski događaji, kao što su duga sušna razdoblja, obilne padavine i poplave, narušili su kvalitetu kakaovca, smanjili prinose ili potpuno uništili žetvu, saopćila je ekološka organizacija WWF.

Dugotrajna kišna razdoblja također dovode do širenja biljnih bolesti kao što je CSSVD. Virus, koji šire lisne uši, dovodi do smrti stabala kakaovca.

Prema Kerstin Weber, naučnici za zaštitu okoliša pri WWF-u, 17 posto svih površina koje se uzgajaju u Gani već je zahvaćeno, a CSSVD se širi i na Obalu Slonovače.

Kako stabla kakaovca nisu otporna, jedino učinkovito liječenje je posjeći zaražena stabla i posaditi nova, kaže Weber. Virus se može tako brzo širiti jer se kakao obično sadi u monokulturama.

Još jedan faktora koji utječe na proizvodnju čokolade je nagli porast cijene šećera, za koju njemačka trgovačka grupa BDSI kaže da je u Evropskoj uniji 2023. porasla za 72 posto godišnje. Cijene kakao maslaca porasle su za 52 posto, a kakaovca za 43 posto.

Zbog konkurencije, trgovci nerado govore o cijenama.

Faktori koji utječu na cijene uključuju intenzivnu cjenovnu konkurenciju, tekuće ugovore, gomilanje zaliha od proizvođača i stvarni sadržaj kakaovca.

Pravno, proizvod se može nazvati čokoladom samo ako je udio kakaovca najmanje 35 posto. U Njemačkoj je godišnja potrošnja čokolade po glavi stanovnika bila stabilna na 9,3 kilograma u 2023., prema BDSI.

U prošlosti je čokolada redovito poskupljivala i bez poskupljenja sirovina, rekao je napominjući da se cijena u posljednjih 20 godina utrostručila.

Malo je vjerovatno da je nestašica kakaovca privremena pojava. WWF je ukazao na studije koje pokazuju da bi proizvodnja u Africi mogla još oštrije pasti jer će većina zemlje koja se koristi za uzgoj u budućnosti biti mnogo manje prikladna.

Za mnoge uzgajivače kakaovca, koji često žive u siromaštvu, to bi značilo gubitak važnog izvora prihoda. Trenutno samo oko 6 posto cijene prosječne čokoladice ide poljoprivrednicima. ​