Investitori zabrinuti
78

Vrijednost AstraZenece pala za 10 milijardi dolara nakon rezultata ispitivanja lijeka protiv raka

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gotovo 10 milijardi funti izbrisano je s tržišne vrijednosti AstraZenece zbog zabrinutosti da novi lijek protiv raka pluća možda neće biti uspješan kao što se nadalo.

Dionice englesko-švedske farmaceutske kompanije pale su za čak 6 posto u ponedjeljak ujutro nakon što je objavila prve rezultate svoje faze 3 ispitivanja za datopotamab deruxtecan, čime je ostvarila najveći pad među FTSE 100 kompanijama.

Kompanija je rekla kako je studija pokazala da bi lijek, koji razvija s Daiichi Sankyom, mogao zaustaviti napredovanje pacijentovog raka duže od lijeka koji se trenutno smatra standardom za kemoterapiju, docetaksela, ali da je prerano reći sa statističkim podacima da li bi pacijenti živjeli duže.

Susan Galbraith, izvršna potpredsjednica onkološkog istraživanja i razvoja u AstraZeneci, rekla je da rezultati ispitivanja pružaju uvjerljive dokaze o budućoj potencijalnoj ulozi koju bi lijek mogao imati u liječenju pacijenata s rakom pluća.

Međutim, ulagači su izbrisali gotovo 10 milijardi funti s tržišne vrijednosti farmaceutske kompanije vrijedne 174 milijarde funti nakon što su analitičari protumačili ranu studiju kao naznaku da lijek možda neće biti tako uspješan kao drugi koje je razvila AstraZeneca, poput Enhertua.

Analitičari u Citiju pozdravili su rezultate općenito pozitivno, ali su rekli da lijek "možda nije najbolji u apsolutnoj koristi kojoj su se ulagači nadali". Neki analitičari procjenjuju prodaju novog lijeka od 10 milijardi dolara do 18 milijardi dolara.

Analitičari Barclaysa i Credit Suissea rekli su da su dioničari tražili od AstraZenece da rezultate proglasi "klinički značajnima". Kompanija je rekla da je klinički značaj "subjektivna procjena" i da je potrebna daljnja analiza za tumačenje rezultata.

Kompanija je rekla da "rani trend" u podacima, koji nisu dosegnuli prag statističke značajnosti, ukazuje na bolje ukupno preživljavanje s novim lijekom.

AstraZeneca je rekla da su neki pacijenti pretrpjeli nuspojavu koja je uzrokovala ožiljke na plućima, iako ne više nego u prethodnim ispitivanjima, pri čemu je većina klasificirana kao "niskog stupnja", iako je bilo i nekih događaja "stepena 5", što znači smrt.