Privreda
82

Vodeći njemački proizvođač luksuznog namještaja posluje unutar grupacije Prevent

Klix.ba
U sklopu procesa vertikalne integracije te širenja u oblasti namještaja grupacija Prevent je preuzela jednu od vodećih njemačkih kompanija u oblasti namještaja Machalke.

Machalke odnedavno posluje unutar Prevent grupacije, a grupacija poziva sve bh. firme iz industrije namještaja da se jave kako bi ostvarili saradnju.

"Drvoprerađivačka je jedna od rijetkih industrija u Bosni i Hercegovini koja ostvaruje trgovački suficit i svake godine ostvaruje povećanje izvoza. Stoga smo uvjereni da već sada poznate komparativne prednosti BiH, kao tržišta za proizvodnju namještaja, mogu biti samo ojačane i usmjerene ka daljem stvaranju dodane vrijednosti u konačnim proizvodima. Prevent grupacija i Machalke nude platformu za realizaciju ovih strateških ciljeva", istakao je Hubertus Klaes, direktor divizije namještaja u Prevent grupaciji.

Prevent nudi značajnu priliku za industriju namještaja u BiH jer omogućava angažman bh. kapaciteta, diversifikaciju tržišta i proizvoda te stvaranje novih radnih mjesta, saopćili su iz ove grupacije uz objašnjenje da im je cilj kompanije iz BiH uključiti u projekt kojim bi plasirali proizvode na tržište EU i na taj način umjesto dosadašnje prakse izvoza sirovina izvozile gotove proizvode.

Prevent grupacija posluje na 20 lokacija u svijetu i pri tome zapošljava više od 12.000 uposlenika u auto industriji, tekstilu, koži, modi, namještaju i zaštitnoj konfekciji.