Odluka Vlade RS-a
45

Vlasnici objekata seoskog turizma u RS-u od 1. januara plaćaju boravišnu taksu za svako ostvareno noćenje

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi kojim se povećava zakonski raspon visine boravišne takse, pri čemu odluku o njenoj visini i dalje donosi jedinica lokalne samouprave uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore RS-a.

Cilj predloženih izmjena visine boravišne takse jeste da se osigura ekvivalentnost između pruženih usluga i plaćene boravišne takse, saopćeno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Nacrtom zakona se predviđa i da od 1. januara naredne godine pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju.

Dosadašnjim zakonskim rješenjem ti pružaoci usluga su bili izuzeti iz sistema plaćanja boravišne takse, kako bi se u što većoj mjeri olakšao rad tih ugostitelja.

Imajući u vidu da je sve veći broj pružalaca ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma i značaj ruralnog turizma kao jedne od najrazvijenijih grana turizma u Republici Srpskoj, neophodno je da se i njihov položaj izjednači sa drugim vrstama ugostiteljskih objekata, naglašeno je u saopćenju.

Nacrtom ovog akta definisano je da su pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara naredne godine dužni da počnu sa plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uslovima i na isti način kao i drugi ugostitelji.

Oni bi bili obavezni da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet /ležaj u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.