Privreda
0

Vlašić: Prva izložba ovce pramenke, degustacija sira i povlačenje konopa

Klix.ba
"Povećanje poticaja sa 15 KM na 40 KM za proizvođače ovaca i koza, svakako pozdravljam i smatram da bi sve to moglo ići i više, obzirom da na prostorima Vlašića zima traje skoro osam mjeseci i da je to naša osnovna djelatnost", rekao je danas na Vlašiću Halil Sefer, jedan od izlagača na Izložbi ovce pramenke i sajma travničkog/vlašićkog sira Gostilj 2013.

Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović svečano je otvorio ovu veoma značajnu manifestaciju za razvoj domaće proizvodnje, koja se održava u organizaciji Saveza opštinskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srednjobosanskog kantona.

"Sa ove izložbe i ovoga sajma šaljem apel našim vlastima na nivou Bosne i Hercegovine: Riješite nam izvoz proizvoda ovih vrijednih proizvođača u EU i osigurajte da naši proizvođači mogu dobijati poticaje i iz fondova EU", rekao je prilikom otvaranja pomenutog sajma i izložbe dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

Ova manifestacija organizirana je uz podršku Vlade FBIH, Vlade SBK i Opštine Travnik na kojoj svoje proizvode izlažu proizvođači iz Republike Srpske, Unsko-sanskog kantona i opština Srednje Bosne.

"Travnik je definitivno najjača opština na ovim prostorima, kada je u pitanju ovčarstvo i proizvodnja jagnjadi. Mi proizvodimo dvije vrste ovce pramenke. Posebno se zahvaljujemo što smo u ovoj godini od Federalnog ministarstva poljoprivrede dobili povećanje poticaja za ovce sa 15 KM na 40 KM i mi ćemo u ime udruženja insistirati da to u narednom periodu bude i više, da se ljudi uvode u sistem jer ova grana je perspektiva Srednje Bosne", istakao je Junuz Brkić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SBK.

U okviru takmičarskog dijela predstavio se 41 izlagač vlašićkog i travničkog sira, kao i dvije kategorije u kojima je 30 torova ovce pramenke. Okrugli sto na temu 'Animalna proizvodnja u generiranju novih vrijednosti' pobudio je veliko interesovanje proizvođača, a prisutnima su se obratili i načelnik Opštine Travnik Admir Hadžiemrić, kao i resorni ministar u Vladi SBK Senad Selimović.

Bogat kulturno-zabavni program upotpunio je cjelokupnu sliku, a ambijent su uljepšali mladi iz Kulturnoumjetničkih društava "Karaula" i "Skender Vakuf-Kneževo". Doajen bh. glumišta Josip Pejaković na svoj način je dodatno ukrasio ovu manifestaciju, a snažni i spretni Vlašićani i njihovi gosti takmičili su se i u disciplinama povlačenja konopa, bacanju kugle i kamena, kao i u skoku u dalj.