Inspekcija na terenu
2.5k

Vlada KS: Radnicima koji budu na poslu za 1. maj mora biti plaćen prekovremeni rad

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo provodit će pojačane mjere nadzora tokom nadolazećih dana praznika, potvrđeno je danas na konverenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je objasnio Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, inspektori će se tokom 1. i 2. maja pojačano baviti nadzorom i zaštitom zdravlja, rada, čuvanja okoline i tržišta usluga.

Kako je Halilović kazao, a što je potvrdila čelnica Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite Muvedeta Šetić, Zakon o radu ne zabranjuje rad tokom praznika, ali imaju pravo na povećanu platu zbog rada tokom praznika.

"Poslodavac je obavezan da provodi evidencije o radnom vremenu radnika. Ukoliko inspektoru poslodavac na uvid ne pokaže evidencije o radnom vremenu radnika bit će kažnjen shodno zakonu o radu", rekao je Halilović.

Šetić je kazala da će od poslodavaca biti će naloženo da prilože dokaz kako su radnici koji su radili za praznik bili na poslu na kraju mjeseca dobili povećanu platu.

"Kada je u pitanju zaštita zdravlja, ključnu ulogu ima veterinarska inspekcija koja vrši kontrolu životinja i proizvoda životinjskog porijekla. Tržišna inspekcija prioritet će imati u nadzoru nad primjenom zakona o fiskalnim sistemima, odnosno kontrolom izdavanja fiskalnih računa i kontrolom fiskalnih uređaja. Također, inspekcije će posmatrati stanje na izletištima kako bi se spriječili onečišćenje i požari. Djelovat će se na najpopularnijim sarajevskim izletištima i parkovima prirode. Pored toga, vršit će se pojačana kontrola nad ilegalnim prevoznicima", rekao je Halilović.

Kako je objašnjeno, cilj inspekcija neće biti da se odmah poduzimaju represivne mjere, odnosno da se izdaju kazne, jer postoje preventivne i korektivne mjere.