Privreda
0

Vlada FBiH predložila mjere za sanaciju BH Airlinesa

Klix.ba
Federalna vlada prihvatila je danas Informaciju o finansijskom stanju u JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo s prijedlogom mjera za sanaciju Društva.

Zaduženo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da sačini prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za dalje poslovanje JP BH Airlines kao nacionalnog avioprijevoznika.

Isto ministarstvo je obavezano da sačini prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućeg transfera Subvencije javnim preduzećima - JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo, utvrđenog Budžetom FBiH za 2012. godinu, na način da se za sredstva u iznosu od 3.000.000 KM doznačena u 2013. godini utvrdi nova namjena u skladu sa usvojenom Informacijom.

Ovo ministarstvo je zaduženo da sačini Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o dinamici prebacivanja i korištenju finansijskih sredstava prikupljenih po osnovu putničke takse - naknade za razvoj i unapređenje avio prometa u Bosni i Hercegovini u 2013. godini prema stvarnim potrebama BH Airlinesa iskazanim u 2013. godini.

Zaduženo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da sačini Prijedlog odluke o otpisu potraživanja Federalne direkcije za civilnu avijaciju prema BH Airlinesu za usluge izvršene u periodu 1.12.2012. do 30.11.2013. godine.

Također, zaduženo je ovo ministarstvo da u što kraćem roku započne pregovore sa HETA d.o.o. Sarajevo s ciljem umanjenja ukupnih obaveza BH Airlinesa po osnovu Ugovora o finansijskom leasingu zaključenom 2005. godine i da Vladi Federacije BiH dostavi Informaciju o rezultatima pregovora sa HETA d.o.o. Sarajevo i u skladu s njom dostavi prijedlog mjera za dalje hitno postupanje u vezi sa sanacijom JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo.