Hitna sjednica
15

Vlada FBiH odobrila novac za projekte ruralnog razvoja

N. V.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas hitnu telefonsku sjednicu na kojoj je odobreno izdvajanje iz budžeta 2020. godine za ruralno poslovanje i razvoj ruralne konkurentnosti.

Odobren je iznos od 181.623 KM za sufinansiranje projekta Razvoj ruralne konkurentnosti za prvi i drugi kvartal 2020. godine.

"Ovaj projekt finansiran je iz sredstava Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD) sa ukupno 14,5 miliona KM, iz vlastitih kreditnih sredstava u iznosu od 12,47 miliona KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,528 miliona KM, te budžeta FBiH za sufinansiranje 1,58 miliona konvertibilnih maraka", saopšteno je iz Vlade FBiH.

Za razvoj ruralne konkurentnosti entitet je za ovu godinu osigurao ukupno 363.246 KM, dok je za sufinansiranje projekta razvoja ruralnog poslovanja izdvojeno 739.662 KM.

Na današnjoj sjednici odobreno je 369.831 KM kada je u pitanju projekat razvoja ruralnog poslovanja, takođe za prvi i drugi kvartal ove godine.

"Ovaj projekt vrijedan ukupno 24,2 miliona KM finansiran je iz kreditnih sredstava IFAD-a u iznosu od 11,4 miliona KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,696 miliona KM, OPEC fonda/kredit u iznosu od 9,338 miliona KM i budžeta FBiH za sufinansiranje 2,78 miliona KM", rekli su iz federalne Vlade.

Vlada FBiH donijela je još nekoliko odluka na današnjoj hitnoj sjednici. Između ostalog dodijeljeno je četiri miliona KM iz budžeta za federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a upućena je i inicijativa Vijeću ministara za izmjenu Odluke o prepisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH na zahtjev Federalnog štaba civilne zaštite.