Privreda
341

Vispakova najveća džezva na svijetu na Prešernovom trgu u Ljubljani

FENA
Vispakova najveća džezva na svijetu danas je na poziv Udruženja žena "Zemzem" iz Ljubljane bila na Prešernovom trgu, gdje su građani Ljubljane posluženi pravom bosanskom kafom ispečenom iz Guinnessove džezve i najvećom baklavom na svijetu koju su članice tog Udruženja napravile kako bi ovu poslasticu kandidirale za Guinnessov rekord.

Događaj je organiziran u okviru "Festivala bosanske hrane" koji se deseti put održava u Ljubljani.

Baklava je bila teška skoro 310 kg, a ovaj put je, mada je kapacitet 600 litara, ispečeno simboličnih 310 litara prave bosanske kafe.

"Ogromna je gužva, nekoliko hiljada ljudi je bilo danas na Prešernovom trgu. Svi su željeli probati bosansku kafu i baklavu, a cijeli događaj izazvao je veliku pažnju brojnih medijskih ekipa", izjavio je rukovodilac marketinga i prodaje kompanije Vispak d.d. Visoko Armin Hodžić.

Brojni posjetioci, kao i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, željeli su imati uspomenu i fotografiju sa najvećom džezvom na svijetu.

Zlatna džezva doživjela je u posljednje dvije godine veliki uspjeh na slovenskom tržištu. Prava bosanska kafa prodaje se na više od 1.000 prodajnih mjesta, i gotovo da nema ozbiljnijeg tržnog lanca niti trgovca u Sloveniji da u ponudi nema Vispakovu Zlatnu džezvu.

Oborivši Guinnissov rekord 2004. godine zajedno sa građanima Mostara, tako što je ispečeno i popijeno 660 litara kafe iz najveće džezve na svijetu, Vispak je 2005. i zvanično dobio certifikat Guinnessa, ušavši u knjigu rekorda, saopćeno je iz kompanije Vispak.