I ove godine
18

Vina iz BiH prezentirana na sajmu u Japanu

Klix.ba
Dvije vrste vina Manastira Tvrdoš (Vranac 2013 i Žilavka 2015) te jedna vrsta vina Vinograda Nuić (Trnjak 2013) prezentirane su na 91. međunarodnom sajmu likera, vina i sira koji je održan od 12. do 18. aprila 2017. godine u Tokiju.

"Više od 900 vrsta vina iz cijelog svijeta se svake godine predstavlja i prodaje na ovom sajmu, kao i u tržnim centrima DAIMARU koji su u kategoriji centara Harrods u Londonu", saopćeno je iz FIPA-e.

Navode da je predstavnik FIPA-e u Japanu Shigehiko Nishihama predstavljao bh. vina na spomenutom sajmu, upoznavajući direktno japanske potrošače o kvalitetu proizvoda.

"Japanski potrošači su imali priliku probati i uživati u okusu bh. vina i izrazili su zadovoljstvo njegovim kvalitetom", stoji u saopćenju.

Zahvaljujući angažmanu Nishihame, 2014. godine proizvođači vina iz BiH su prvi put počeli izvoz vina na japansko tržište. Japanska firma M & P Corporation iz Tokija odlučila je da uveze devet vrsta vina iz BiH koje se uspješno prodaju na tržištu Japana.

Više od 12 godina predstavnik FIPA-e Nishihama sarađuje s proizvođačima vina u BiH, koje je već posjetio i čija vina promovira potrošačima na tržištu Japana. Pored tržnih centara, bh. vina se prodaju putem interneta.

Promotivne aktivnosti s ciljem povećanja izvoza vina će biti nastavljene, bez obzira na činjenicu da nijedna nadležna institucija BiH nikada nije izdvojila bilo kakva finansijska sredstva za ovu namjenu.